BRZA CESTA

Od Sokoca do Bijeljine za dva sata možda, ako neko uloži 3 milijarde KM

29.11.2023. 08:14 / Izvor: N1
BRZA CESTA

Ukoliko se zaista i realizuje projekat brze ceste Sokolac-Bijeljina, između ova dva grada će se automobilom putovati dva sata.

Ukoliko se zaista i realizuje projekat brze ceste Sokolac-Bijeljina, između ova dva grada će se automobilom putovati dva sata. I mnogo bezbjednije, kažu oni koji znaju kako izgleda put s Romanije ka Vlasenici.

Potencijalni investitori još jednom su Kinezi. A sve će koštati minimum 3 milijarde KM.

"Autoputevi su 2021. godine u martu izradili generalni projekat za tu cestu, odabrali trasu 160,7 km. Još ne znamo koliko će to koštati, vjerovatno će se finansirati kreditnim sredstvima, ko će biti spreman to finansirati, ja u ovom trenutku ne bih mogao da kažem. Sigurno neće koštati ispod 3 milijarde KM", saopštava Nedjeljko Ćorić direktor Autoputeva RS.

Za Milovana Bjelicu nemjerljiv je značaj ove ceste, zbog povezivanja sa Srbijom. Investitor se nazire.

"Država Kina. Jer, koliko sam mogao shvatiti danas je na razgovorima bila i delegacija izvođača iz Kine, te državne kompanije, tako da je ovo ozbiljna priča koja će biti realizovana. Za nas je mnogo značajno, posebno kada je u pitanju ovaj plato Romanije", kaže načelnik Sokoca.

Projekat je bitan i za Zvornik, ali i Vlasenicu u kojoj igraju na kartu zimskog turizma. Ski centar Igrišta kao dio Olimpijskog centra Jahorina trebao je koštati oko 32 miliona KM, no iznos je do sada gotovo uduplan.

Načelnik Vlasenice MIćo Kraljević pojašnjava:

"Ono što kaže sam predsjednik, lošim putevima ljudi odlaze, širokim, velikim, novim putevima dolaze, ovo je opravdanje. Očekujemo da će to krenuti što prije. Mi smo u završnoj fazi sa izgradnjom ski centra Igrišta, koji je jedan od najozbiljnijih privrednih subjekata pored Jahorine, gdje nam je cilj uvezati regiju i sela i gradove".

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović dodaje:

"Pored ovog projekta, svjedoci ste da ide, Beograd Šabac autoput, Šabac Loznica što će doprinijeti da Zvornik ponovo bude na raskrsnici puteva i doprinijeti njegovom daljem privrednom razvoju."

Interesantno je da je dužina sadašnjeg magistralnog puta između Sokoca i Bijeljine kraća nego izabrani projekat brze ceste.

Također, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović jedini se nije pojavio na sastanku, poslao je izaslanika-saobraćajnog inžinjera. Ukoliko se bude insistiralo na njegovom prisustvu biće jasno, napisao je, da je po srijedi politički marifetluk.

"Mi nikada nećemo biti kočničari procesa od strane Grada, ko god bio pokretač ovog projekta moći će da računa da ćemo sve naše zakonske obaveze ispuniti i to bez pogovora. Hajde da se nadamo da sve ovo nije još jedna politička igra u nizu, šarena laža i zamazivanje očiju", napisao je na Facebooku gradonačelnik Bijeljine.

Predstavnici kineske komapanije Šandong u Palati su razgovarali sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i u vezi brze ceste Sokolac -Bijeljina, ali i o rješavanju tekućih pitanja u vezi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor.

Ministri koji su nedavno boravili u zemlji svile i čaja, podnijeli su i izvještaj o službenom putu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije