Sigurno vodosnabdijevanje

JP Komunalno Brčko distrikt BiH preuzima lokalne vodovode

22.12.2023. 16:08 / Izvor: Akta.ba
brčko

Održana konferencija za medije na temu preuzimanja lokalnih vodovoda od strane JP Komunalno Brčko.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović danas su održali konferenciju za medije na temu preuzimanja lokalnih vodovoda od strane JP Komunalno Brčko.

Gradonačelnik Nišić je istakao da je supervizor za Brčko distrikt BiH prije dvadesetak godina naložio preuzimanje lokalnih vodovoda resornom odjeljenju u cilju realizacije centralizovanog vodosnabdijevanja ove lokalne zajednice, međutim ovo nije ušlo u fazu realizacije zbog nepovjerenja da će takav način vodosnabdijevanja biti siguran u području gdje su bili ti lokalni vodovodi.

"Mi smo pripremili jedan prijedlog sporazuma sa četiri mjesne zajednice: Gornji Rahić, Bijela, Stanari i Vučilovac, međutim ima još nekoliko vodovoda koji trebaju da uđu u centralizovani sistem vodosnabdijevanja. Ovo je veliki posao i problematika traje veoma dugo", kazao je Nišić.

Gradonačelnik Nišić je objasnio da je cilj da svi građani Distrikta imaju ujednačeno vodosnabdijevanje, odnosno kvalitet vode i kapacitet vodosnabdijevanja, a što će biti pod monitoringom JP Komunalno Brčko.

"To je posao koji treba da se dovrši određenim pravnim aktima, ali u svakom slučaju tranzicija lokalnih vodovoda u centralni sistem vodosnabdijevanja je već počela. Građani mogu računati na sigurno vodosnabdijevanje", istakao je Nišić.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove kazao je da se radi o historijskom trenutku.

"Svi lokalni vodovodni sistemi su jako stari i amortizirani i izdašnost bunara je limitirana. Osim ovih razloga, nameće se i problem širenja mjesnih zajednica, a sa širenjem vodovodne mreže moraju se povećavati i kapaciteti. Ovo su elementi koji su opredijelili mjesne zajednice na ovaj korak. Od 1. januara ove četiri mjesne zajednice koje su podnijele zahtjeve stavljaju se u nadležnost JP Komunalno. Dok ne uvedu mjerenje potrošnje, imat će određene paušale u skladu sa aktuelnim zakonima", kazao je Vehabović te dodao da očekuje da će ovim korakom poboljšati vodonabdijevanje građana ovih mjesnih zajednica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije