Oblast industrijske robotike i automatike

Otvoren prvi digitalni inovacijski centar u Tuzli

27.12.2023. 16:12 / Izvor: Akta.ba
tuzla

Otvoren prvi digitalni inovacijski centar u oblasti industrijske robotike i automatike u Tuzli.

Značaj prvog Digitalnog inovacijskog centra (DIH) u Tuzli okupio je brojne predstavnike zakonodavne, izvršne i lokalne vlasti te naučnih krugova Univerziteta u Tuzli na današnjem svečanom otvorenju. 

Riječ je o jednom od četiri DIH-a u Bosni i Hercegovini sa misijom da podrži digitalnu transformaciju i rast malih i srednjih preduzeća kroz korištenje naprednih robotskih rješenja, mentorstvo, edukaciju i pomoć u implementaciji automatizacije.

Prema riječima zamjenika projekt-menadžera Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Donalda Prohaske, ideja je da se pokušaju na jednom mjestu obezbijediti usluge podrške malim i srednjim preduzećima u procesu njihove digitalne transformacije, kroz uvezivanje domaćih relevantnih kapaciteta.

"U ovom slučaju to je Centar za robotiku u Tuzli koji je jedinstveni kapacitet u BiH. Projekat se provodi u saradnji i kofinansiranje Delegacije Evropske unije u BiH i njemačkog Ministarstva za međunarodnu saradnju", kazao je Prohaska.

Partneri u projektu su iz privatnog, vladinog i nevladinog sektora. Industrial Automation doo Tuzla, Strascheg centar za poduzetništvo iz Minhena i Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona sarađuju u stvaranju vodeće platforme za industrijsku robotiku i automatiku.

Pomoćnica ministra za razvoj Tuzlanskog kantona Erna Kusturica je rekla da je projekat rezultat dugogodišnje saradnje te da su zajedničkim snagama sa Strascheg centrom za poduzetništvo aplicirali prema projektu EU za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u BiH koji provodi GIZ u BiH a finansira EU.

"DIH će biti svojevrstan centar znanja gdje će metaloprerađivačke kompanije moći dobiti savjete i iskustva od istaknutih stručnjaka u ovoj oblasti i testirati nove proizvodne procese pomoću tehnika u oblasti digitalizacije i robotizacije, a koje u suštini trebaju doprinijeti unaprjeđenju njihovog poslovanja", naglasila je Kusturica.

Projekat ima za cilj uspostavljanje i podršku razvoju digitalnih inovacijskih centara (DIH) u Bosni i Hercegovini te mentorstvo, edukaciju i pomoć u implementaciji automatizacije.

Da u našem okruženju ima dovoljno potencijala za taj razvoj, mišljenja je i redovni profesor na Odjelu za telekomunikacije i informacione tehnologije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Aljo Mujčić.

"Ti projekti su veoma važni kako za obrazovne institucije tako i za kompanije. Oni su na neki način integrativni faktor svih ovih učesnika u razvoju u nauci i za povezivanje među njima. Ovdje se očekuje i uključivanje srednjoškolskih učenika, naših studenata a također i istraživanja u koja bi se uključili i nastavnici srednjih škola i univerziteta", dodao je Mujčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije