NAJAVIO GRADONAČELNIK

Uskoro radovi na uređenju biciklističke staze kroz Grad Goražde

15.02.2024. 15:23 / Izvor: Fena
goražde

Ernest Imamović najavio je skori početak konkretnih aktivnosti na pretvaranju trase bivše uskotračne pruge u biciklističku stazu.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je skori početak konkretnih aktivnosti na pretvaranju trase bivše uskotračne pruge u biciklističku stazu, na čemu četiri lokalne zajednice u regiji rade već dvije godine.

Pored Goražda u projekt uređenja sportsko-rekreativne biciklističke staze trasom nekadašnje uskotračne pruge uključeno je i Novo Goražde, Foča u Federaciji BiH i Foča. 

Imamović podsjetio da projekt podržava i Misija OSCE-a uz napomenu da je Gradsko vijeće Goražde prostor nekadašnje pruge proglasilo javnim interesom.

"Na lokalitetu od Ustiprače preko Goražda, Ustikoline do Foče biciklistička staza će biti prohodna u dužini od 46 km. Na to smo ponosni jer to je još jedno jačanje integriteta svih ovih općina koji zajedničkom saradnjom stvaraju osnovne preduslove za razvoj biciklističkog turizma", istakao je Imamović.

Napomenuo je da je završen idejni i glavni projekt za stazu koja će prolaziti trasom stare željezničke pruge, urađena je i revizija te je najavio učešće prijatelja Goražda u novim radovima.

"Učestvovat će i privatne firme koje će dobrovoljnim akcijama čišćenja i uređenjem te staze omogućiti našim biciklistima da imaju prohodnost od Ustiprače do Foče. Vidim da ima interesovanja naknadnog i od strane kantona, što nam je drago da sve instance vlasti učestvuju u aktiviranju takvih projekata čiji benefit direktno imaju ne samo građani Goražda i drugih općina, nego i svi ljubitelji ovog grada koji dolaze sa strane, a ovo je korak dalje do novog atraktivnog i kvalitetnog sportsko-rekreativnog sadržaja za ljude Goražda, pogotovo za mladost ovog grada", kazao je Imamović.

U oktobru 2021. godine, Grad Goražde je bio domaćin konferencije dvanaest jedinica lokalne samouprave Gornje-drinske regije i okoline. Rezultat ove saradnje je upravo projekt uređenja sportsko-rekreativne staze na trasi stare željezničke pruge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije