Skupština Brčko distrikta BiH

Odobreno sedam regulacijskih planova i urbanistički projekt "Ciglane"

29.02.2024. 09:45 / Izvor: Akta.ba
skupština brčko

Skupština Brčko distrikta BiH odobrila je sedam regulacijskih planova i urbanistički projekt "Ciglane"

Skupština Brčko distrikta BiH odobrila je regulacijske planove "Centar jedan", "Klanac", "Kolobara dva", "Ficibajer", izmjenu dijela Regulacijskog plana stambenog naselja "Mujkići dva", izmjenu i dopunu Regulacijskog plana stambenog naselja "Š", izmjenu Regulacijskog plana dijela stambenog naselja "Rijeke dva" i Urbanistički projekt "Ciglane".

Predsjednik Skupštine Brčkog Siniša Milić kazao je da su regulacijski planovi usvojeni uz zaključak kojim se Odjelu za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove naložilo da predloži izmjene i dopune usvojenih regulacijskih planova u dijelovima koji se odnose na prometnu infrastrukturu i katastarske parcele kod kojih će doći do promjene namjene i usklađivanja s projektima javno-privatnog partnerstva koje je usvojila Skupština distrikta.

Milić je naveo da je zaključak donesen nakon što je na sjednici izneseno niz primjedbi da je izrada tih regulacijskih planova pokrenuta prije dosta godina i da su oni prevladani na pojedinim mikrolokacijama, priopćeno je iz brčanske Skupštine.

Na znanje je primljeno Izvješće o radu Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Distriktu za 2022. godinu i za prvu polovicu 2023. godine.

Zamjenik ravnatelja ovog ureda Mirza Mešanović kazao je da je Ured u prvoj polovici 2023. godine zaprimio 32 prijave koruptivnih radnji od kojih je 17 kompletirano i proslijeđeno Policiji i Tužiteljstvu, dok je šest bilo neosnovano.

"Većina prijavljenih slučajeva odnosi se na ugrožavanje radno-pravnog statusa zaposlenog od nadležnih u instituciji u kojoj je korupcija prijavljena. Ured zakonski stoji iza prijavitelja korupcije, odnosno zviždača u smislu zaštite radno-pravnog odnosa", kazao je Mešanović.

Skupština je razmotrila i primila na znanje izvješća o reviziji financijskog poslovanja za 2022. godinu pravosuđa, Skupštine, Ureda za prevenciju korupcije, Ureda za odlučivanje o sukobu interesa, Ureda za upravljanje javnom imovinom, Odjela za obrazovanje i Ureda gradonačelnika Brčkog, koji su dobili mišljenje s rezervom i ukupno 139 preporuka.

Na znanje je primljeno i Izvješće o reviziji učinka o ekonomičnosti i učinkovitosti uporabe službenih vozila kod 13 tijela Distrikta u razdoblju od 2020. do 2023. godine.

Skupština je usvojila i Izvješće o radu Neovisnog odbora za izbora voditelja Policije i zamjenika voditelja Policije Distrikta za 2023. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije