Javni uvid

Održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Centar

29.03.2024. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Centar

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je naveo kako se ovaj plan prvi put radi u Kantonu Sarajevo, jer je zadnji put usvojen 1985. godine.

U prisustvu velikog broja predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti više nivoa, organizacija, udruženja, arhitektonske struke i sugrađana, u velikoj sali Općine Centar jučer je održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Centar).

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt urbanističkih planova na području Kantona Sarajevo: Urbanistički plan urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), kao i urbanističke planove za urbana područja Hadžića, Ilijaša i Trnova, sa zaključkom o stavljanju ovog dokumenta na javni uvid i javnu raspravu u trajanju od 60 dana. 

Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, je ovom prilikom govorio o važnosti ovog razvojnog dokumenta na koji je moguće dostavljati sugestije i primjedbe. 

"Opredjeljenja u Prostornom planu KS, kao planu višeg reda, predstavljaju polazne smjernice pri izradi urbanistički planova svih devet sarajevskih lokalnih zajednica. Ovim planovima se definišu uslovi i način korištenja zemljišta po zonama, njihove namjene, uslovi zaštite prirodnih i izgrađenih vrijednosti. Planovi se baziraju na racionalnom korištenju prostora, optimalnoj raspodjeli urbanih funkcija, uvezivanju i opremanju urbanog područja neophodnom infrastrukturom. Ovaj novi Plan baziran je na urbanoj transformaciji i utvrđenim pravcima razvoja Kantona Sarajevo koji su definisiani kroz nekoliko prostornih sistema: sistema centara, sistem društvene infrastukture, sistem zelenih i sportsko-rekreativnih površina, sistema urbanističkog oblikovanja, sistema gradskog saobraćaja, upravljanje otpadom i demografija", objasnio je između ostalog  Muharemović.

Govorio je i o osnovnim smjernicama ovog plana.

Muharemović je istakao kako je ovo otvoren dokument, kojim se želi osigurati da u njegovoj konačnoj izrađenoj verziji aktivno učestvuju i participiraju svi sudionici koji su interesno i stručno vezani za izradu ovakvog dokumenta.

"Ovom prilikom želim da naglasim da ovaj urbanistički plan za razliku od regulacionog se ne spušta na ličnu imovinu i katastarske čestice", precizirao je direktor Muharemović.  

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je naveo kako se ovaj plan prvi put radi u Kantonu Sarajevo, jer je zadnji put usvojen 1985. godine. 

"Ova činjenica govori koliko je ovo važan dokument i koliko je važno vaše učešće gdje će svaka vaša primjedba i sugestija biti proslijeđena prema Skupštini Kantona Sarajevo koja usvaja plan. Nije slučajno što se prva rasprava dešava u sali naše Općine, mislim da je 16. aprila zakazana završna rasprava također u Općini Centar. Ovaj plan oslikava stvarne potrebe naših žitelja i uvijek je izazov uskladiti potrebe naših sugrađana i interese investitora koji žele da grade na području naš općine. Općinski budžet se puni između ostalog od prodaje gradskog građevinskog zemljišta i značajan prihod od ovoga se iskoristi za kapitalna ulaganja. Ne smijemo biti protiv investiranja samo to treba dovesti u ravnotežu interesa ljudi koji ovdje žive i onih koji žele da ulože svoj novac u našu općinu", kazao je Mandić.   

Grafički i tekstualni prilozi usvojenog Nacrta urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo dostupni su na uvid na web stranici Općine Centar u odjeljku "Urbanistički planovi".

"Svi zainteresirani subjekti mogu obaviti uvid u planski dokument u prostorijama Općine Centar (kancelarija broj 231/II) svaki radni dan u terminu od 13 do 15 sati, kao i u prostorijama 19 mjesnih zajednica Centra. Građani mogu dostaviti svoje sugestije ili primjedbe u pisanoj formi na Protokol Općine Centar - za Službu za prostorno uređenje i investicije (Mis Irbina 1), te putem mjesnih zajednica, kao i elektronskim putem na sljedeće mail adrese: alma.varatanovic-guso@centar.ba ili ednana.jasarevic@centar.ba.", navode iz Općine Centar.

Prezentaciju Nacrta urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo za područje općine Centar je obavio Edin Jenčiragić, pomoćnik direktora Zavoda za planiranje razvoj Kantona Sarajevo za prostorno-plansku dokumentaciju i voditelj plana, dok je dr. Michael Walczak u ime univerziteta „ETH Zurich“ prisutnima predstavio projekat "Urbana transformacija Sarajeva" (UTPS), kojeg ovaj univerzitet iz Švicarske radi u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoj Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije