Novi Urbanistički projekat Igmanu bi trebao vratiti staru slavu

19.09.2017. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Novi Urbanistički projekat Igmanu bi trebao vratiti staru slavu

U planu je izgradnja raznovrsnih sportskih i turističkih sadržaja koji će se koristiti zimi i ljeti.

Nekadašnje omiljeno izletište Sarajlija, trebalo bi povratiti narednih godina staru slavu. U planu je izgradnja raznovrsnih sportskih i turističkih sadržaja koji će se koristiti zimi i ljeti.

U cilju realizacije navedenog, Općinsko vijeće Hadžići u julu ove godine donijelo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Igman-Veliko polje. Odluka je nakon usvajanja od strane Općinskog vijeća objavljena i u Službenom glasniku Kantona Sarajevo, potvrdili su za Akta.ba u Službi za informisanje Općine Hadžići.

Pojasnili su kako budućim Planom treba da bude omogućena optimalna organizacija prostora u ljetnom periodu. Prostor treba obogatiti sportskim terenima (nogomet, odbojka, rukomet, košark, tenis i stoni tenis) koji će biti u skladu sa međunarodnim propisima.

Projektom će se predvidjeti i prostor za rekreaciju (šetnja, trčanje, vožnja biciklom, rolanje), prostor za igru djece, strelište (biatlon strelište), amfiteatar na otvorenom, hobi zabave, okupljanja, korištenje ambijenta za određene vidove zdravstvenog turizma i rehabilitacije.

Planirano je da se uredi i površina za izletnike (dnevne posjete) koja će biti na otvorenom natkrivena, uz primjenu prirodnih materijala, te da se omoguće uslovi za edukaciju učenika i studenata i profesora Šumarskog i Poljoprivrednog fakulteta kao ogledno dobro.

U Općini kažu kako će se prilikom izrade Plana razmotriti način korištenja postojećih objekata Hotela "Fery" i planinarski dom "Čavle" i predložiti arhitektonsko-urbanističke uslove za maksimalan smještajni kapacitet.

U cilju sveobuhvatne ponude sportsko-rekreativnih sadržaja izvršit će se analiza o mogućnostima izgradnje zatvorenog sportskog objekta, te njegovo uklapanje u arhitektonskom i konstruktivnom smislu u pejsaž Velikog polja.

Kako bi ovaj Centar vratio staru slavu Odlukom Općinskog vijeća o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Igman-Veliko polje je usaglašeno da se za potrebe sportista, gostiju i izletnika formira centar sa sadržajima društvene infrastrukture (trgovina, ugostiteljstvo, prostori za iznajmljivanje sportske opreme, servisi).

"Potrebno je obezbijediti i uslove za tradicionalno održavanje takmičenja 'Igmanski marš' sa startom i ciljem u zoni Velikog polja, razvoj brdskog biciklizma i planinarenja", navode u Općini.

Pri izradi Urbanističkog projekta potrebno je definisati lokacije za prikupljanje otpada u području gdje je najveća frekvencija posjetilaca. Također, na lokaciji je potrebno planirati posude za odvojeno prikupljanje sekundarnih sirovina.

Sudeći prema Odluci vijeća, a sve u cilju vraćanja statusa Olimpijske planine na Igmanu će se puno raditi narednih godina, od rekonstruisanja borilišta, izgradnje nordijskih staza, biatlon staza, strelišta do uređenja skijališta za početnike i djecu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije