Goražde prvi put dobija prostorni plan

20.07.2018. 08:41 / Izvor: Fena
Goražde prvi put dobija prostorni plan

Namjera je kroz prostorni plan ovaj grad učiniti jednim od najurbanijih i najuređenijih u BiH.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i direktor Instituta za građevinarstvo iz Banja Luke Nebojša Knežević potpisali su danas ugovor o pružanju usluga na izradi prostornog plana grada Goražda za period 2018. – 2037. godina. Riječ je o strateškom dokumentu, koji je od velikog značaja za budući razvoj grada Goražda.

Prema riječima gradonačelnika Ramovića, namjera je kroz prostorni plan ovaj grad učiniti jednim od najurbanijih i najuređenijih u BiH.

"Do sada smo imali regulacione planove a Grad Goražde prvi put u svojoj historiji dobit će prostorni plan kojim će biti obuhvaćena kompletna teritorija. Ovaj razvojni dokument će omogućiti budući ubrzaniji razvoj i privlačenje novih investitora, a neki od projekata koji će uskoro započeti bit će uvršteni u ovaj dokument. Želja mi je da i građani doprinesu njegovoj izradi putem javnih rasprava koje će biti održane, jer znamo da je bilo gradnje kojom nismo zadovoljni, pa evo prilike da sve to ispravimo", kazao je Ramović, dodajući da će za izradu prostornog plana grad Goražde izdvojiti nešto više od 33.500 KM.

Institut za građevinarstvo iz Banja Luke obavezao se izraditi prostorni plan za najduže 12 mjeseci.

"Vjerujemo da ćemo ispoštovati postavljeni rok a prostorni plan je strateški odnosno razvojni dokument koji će omogućiti daljnji razvoj grada u privlačenju investicija. Prostornim planom definiše se buduća namjena prostora i čuva se, dok se ne privede planiranoj namjeni. Definišu se urbana područja, građevinsko zemljište, zone industrije odnosno industrijskog razvoja, zone rekreacije, zaštićene zone, prirodno dobro, kulturno-historijsko naslijeđe, definiše se poljoprivredno, šumsko, vodno zemljište odnosno kompletna infrastruktura i ostala namjena", istakla je Gordana Jevtić, koordinator na izradi Prostornog plana Grada Goražda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije