Uz sadašnji tempo, aerodromu u Bihaću trebalo bi 30 godina da se završi

23.09.2020. 08:02 / Izvor: Nezavisne novine
Uz sadašnji tempo, aerodromu u Bihaću trebalo bi 30 godina da se završi

Iz federalnog budžeta umjesto planiranih 2,5 miliona uplaćeno tek 300.000 maraka.

Ministarstvo okoliša i turizma FBiH izdalo je nedavno Javnom preduzeću "Aerodrom" u Bihaću okolišnu dozvolu, čime je dat još jedan doprinos realizaciji ovoga projekta, a sada su na redu novi koraci.

Adnan Bajrić, direktor preduzeća, istakao je kako se radi o dokumentu koji se dugo čekao i koji omogućava da se krene u naredne faze kada se radi o izgradnji aerodroma, a to je završetak poletno-sletne piste te izgradnja kontrolnog tornja i ostalih pratećih objekata.

"Ovaj projekat za Unsko-sanski kanton ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju. Aerodrom ima i značajan ekonomski aspekt te može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona", istakao je Bajrić.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta je nastavljena proteklih mjeseci, ali značajno usporenim tempom zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona.

"Tako mi je iz federalnog budžeta umjesto planiranih 2,5 miliona uplaćeno tek 300.000 maraka, a isplata preostalih sredstava krajnje je neizvjesna, što će se odraziti na radove koji su planirani da se obave tokom ove godine", rekao je.

U međuvremenu, izgrađen je pristupni put koji povezuje aerodrom s okolnim saobraćajnicama, a nakon provedenih ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze nastavljeni su radovi na njenoj izgradnji.

Kada je riječ o cijelom projektu, najveći problem leži u njegovom finansiranju, s obzirom na to da je preko 90 posto dosad utrošenih sredstava iz budžeta FBiH.

Zbog toga je predloženo da se izgradnja aerodoma iz domena nadležnosti lokalne zajednice prebaci na federalni nivo i da se cijeli projekat proglasi federalnim interesom.

Među predloženim modalitetima finansiranja je i pronalazak investitora iz inostranstva ili realizacija kroz javno-privatno partnerstvo.

Prema grubim procjenama, cijela investicija koštala bi oko 100 miliona maraka, a ukoliko bi se nastavilo s dosadašnjim tempom i ulaganjima, trebalo bi još 30 godina da se aerodrom završi.

Ideja o izgradnji aerodroma u blizini Bihaća rodila se prije nekoliko godina, a zamisao, koja se već provodi u praksi, je da se nekadašnji sportski aerodrom u naselju Golubiću preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije