"Gazela" propada, para ni na vidiku - još nema obećanog novca od EIB i EBRD za rekonstrukciju najprometnijeg mosta u Beogradu

08.12.2009. 11:32 / Izvor: Danas
'Gazela' propada, para ni na vidiku - još nema obećanog novca od EIB i EBRD za rekonstrukciju najprometnijeg mosta u Beogradu

Kako stvari stoje, od najavljivane rekonstrukcije mosta "Gazela" neće biti išta. Bar ne ove godine. Razlog: nema para! Obećani milioni inostranih evra još su zamandaljeni u trezorima evropskih banaka. Zima je praktično već stigla, pa je svakome jasno da se do kraja ove godine na "Gazeli" ništa značajnije ne može uraditi.

Srećom, gradske vlasti su, posle višegodišnjeg natezanja, ipak uspele da rasele čuveni "karton siti", golemo nehigijensko naselje usred prestonice, zbog čega se nije moglo ranije početi sa popravkom dotrajalog mosta. Stručnjaci upozoravaju da se "Gazela" definitivno nalazi u kritično lošem stanju, i da se, uz niz ostalih poslova, mora ugraditi oko 2.100 tona čelika u konstrukciju mosta. U preduzeću "Putevi Srbije" pravdaju se da su obnovu najavili za oktobar jer su računali da će odobrenje banaka dobiti odmah nakon izmeštanja nehigijenskog naselja.

Međutim, i dalje se čeka da se banke saglase sa sprovedenim planom raseljavanja, a bez toga ne može da se potpiše ugovor s kompanijom "Strabag" kao najboljim ponuđačem, pa samim tim ni da se počne sa rekonstrukcijom.

Poznato je da je "Gazela" projektovana da izdrži 38.000 vozila na dan, a procenjuje se da preko mosta dnevno prelazi i četiri puta više motornih vozila. Veliki procenat tih vozila čine kamioni i šleperi.

Kada "Putevi Srbije" potpišu ugovor sa "Strabagom", biće dogovorena i konkretna dinamika izvođenja radova na "Gazeli". Rok za završetak obnove od dana početka je 22 meseca, a ako se sve završi prema utvrđenim planovima, procenjuje se da na mostu neće morati ništa da se radi narednih 10 ili 15 godina.

Besparica "muči" još jedan, ne manje važan most, onaj Pančevački. Prva faza radova na jedinom gradskom mostu preko Dunava poprilično je odmakla, ali sanacija kolovoza čeka dodatne novce. Stručnjaci već dugo upozoravaju da je i ovaj most u veoma lošem stanju i da je neophodna hitna rekonstrukcija.

Radovi na "Pančevcu" počeli je 2008. godine i do sada je urađeno peskiranje, naneta je antikorozivna zaštita i zamenjeni dotrajali delovi metalne konstrukcije ispod kolovoza. Prva faza radova kompletno će biti gotova na proleće, dok sanacija asfalta, železničkog koloseka i pristupnih saobraćajnica zavisi od novca.

Biće gužvi

U prvoj fazi rekonstrukcije "Gazele", radiće se ispod mosta, odnosno u takozvanom sanduku i na prilazima mostu, i to bez obustave saobraćaja. Ni u drugoj fazi ne bi trebalo da bude potpune obustave saobraćaja, već će se u jednom intervalu zauzimati po jedna saobraćajna traka, a preostale dve uvek će biti slobodne za prolaz vozila,tako da očekivanih saobraćajnih gužvi ne bi trebalo da bude. Duduše, malo ko u to veruje, jer su gužve i kolapsi na "Gazeli" svakodnevna pojava.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 8.12.2009.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital