Najveća zloupotreba kreditnih kartica u historiji

07.02.2013. 09:22 / Izvor: Oslobođenje
Najveća zloupotreba kreditnih kartica u historiji

U Sjedinjenim Američkim Državama 18 osoba je optuženo za umiješanost u krijumčarenje kreditnih kartica i krađu najmanje 200 miliona dolara. Naime, krijumčari su od 2007. godine do danas registrovali sedam hiljada lažnih korisnika kreditnih kartica za koje su otvorili lažne kreditne račune.

U Sjedinjenim Američkim Državama 18 osoba je optuženo za umiješanost u krijumčarenje kreditnih kartica i krađu najmanje 200 miliona dolara.

Naime, krijumčari su od 2007. godine do danas registrovali sedam hiljada lažnih korisnika kreditnih kartica za koje su otvorili lažne kreditne račune.

U najvećem krijumčarenju kreditnih kartica u historiji SAD-a, pretpostavlja se da je korišteno na hiljade lažnih identiteta i imena firmi, prevaren veliki broj agencija za nadgledanje kredita.

Prema postojećim podacima, sve kriminalne radnje su vođene iz New Jerseya, dok je mreža krijumčara postojala u 28 američkih pokrajina.

Zvaničnik FBI-a David Velazquez kazao je da su krijumčari umiješani u ovaj kriminal "sofisticirani kriminalci”. Također, upotrebom lažne dokumentacije otvorili su više do 25 hiljada kreditnih računa i 1.800 elektronske pošte i osnovali najmanje 80 lažnih kompanija.

Prema posljednjim podacima, u kriminalnim radnjama navedene grupe do sada je nestalo oko 200 miliona dolara, dok se predviđa da bi ova cifra mogla znato porasti.

Također, na milione dolara je ilegalno poslato u Pakistan, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kanadu, Rumuniju, Kinu i Japan.

Četrnaest privedenih krijumčara jučer je izvedeno pred sud u SAD-u, dok je osam pušteno na slobodu.

Ako se dokaže njihova krivica u krijumčarenju kreditnih kartica, mogli bi biti kažnjeni zatvorskom kaznom do 30 godina, kao i novčanom kaznom od milion dolara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital