Potpisani novi ugovori sa bankama, garantovan plasman 36 miliona KM kredita​

19.08.2020. 12:10 / Izvor: SRNA
Potpisani novi ugovori sa bankama, garantovan plasman 36 miliona KM kredita​

Predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci nove ugovore o garantovanju sa tri komercijalne banke.

Predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci nove ugovore o garantovanju sa tri komercijalne banke koje učestvuju u Garantnom programu RS-a za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona.

Riječ je o Sberbanci, NLB banci i Addiko banci, a potpisanim ugovorima, uključujući i onaj sa Raiffeisen bankom koji će biti potpisan sutra, garantovano je plasiranje ukupno 36 miliona KM kredita.

Direktor Garantnog fonda Radivoje Krčmar rekao je novinarima da će tokom dana slični ugovori biti potpisani sa još jednom bankom i dvije mikrokreditne organizacije.

On je naglasio da se u skladu sa ovim ugovorima izdaju garancije Srpske bankama koje su ponudile da plasiraju kredite mikro, malim i srednjim preduzećima s ciljem ublažavanja posljedica krize u vezi sa virusom.

Krčmar je naveo da će krediti pomoći firmama ugroženim pandemijom da očuvaju poslovanje, te je ponovio da je ovdje riječ o svojevrsnoj portfolio garanciji u okviru koje Srpska garantuje iznos od 50 miliona KM, na bazi čega se dalje može ukupno plasirati 238 miliona KM kredita.

"Suština je da će 70 odsto biti iznos garancije u odnosu na odobreni kredit. Ovo je kvalitetan instrument obezbjeđenja sredstava, što će ohrabriti banke da ih plasiraju po povoljnijim uslovima nego do sada, a u skladu sa svojim poslovnim politikama", rekao je Krčmar.

On je dodao da očekuje da će Garantni program donijeti dobre rezultate i pomoći ugroženim privrednicima, te da će Fond obavještavati javnost o Garantnom programu.

Predstavnici Garantnog fonda potpisali su nedavno ugovore o garantovanju sa četiri komercijalne banke koje učestvuju u Garantnom programu Srpske za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, a potpisanim ugovorima garantovano je plasiranje 104 miliona KM kredita. 

Nakon današnjeg i sutrašnjeg potpisivanja novih ugovora sa bankama i mikrokreditnim organizacijama, biće garantovano plasiranje ukupno oko 160 miliona KM kredita.

Garantni program usvojila je Vlada Srpske početkom jula, a namijenjen je za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u suzbijanju štetnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital