Odluka o Kipru presedan koji bi mogao uzdrmati EU

19.03.2013. 11:26 / Izvor: Business.hr
Odluka o Kipru presedan koji bi mogao uzdrmati EU

Nametanje poreza na bankovne depozite je prelazak Rubikona, kojim se razbijaju garancije dane štedišama, i time se otvaraju mogućnosti pojave različitih destabilizirajućih efekata u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, smatraju stručnjaci.

Uvođenje poreza na bankovne depozite na Cipru opasan je presedan koji otvara sumnju u način na koji se Europa nosi sa krizom u eurozoni, izjavio je u ponedjeljak direktor Instituta za međunarodne financije Tim Adams.

"Nametanje poreza na bankovne depozite je prelazak Rubikona, kojim se razbijaju garancije dane štedišama, i time se otvaraju mogućnosti pojave različitih destabilizirajućih efekata u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Sljedeći puta kada se pojavi kriza u nekim drugim zemljama stediše bi mogle pomisliti da će se ponoviti ciparski recept, i zato je to opasan presedan", rekao je Tim Adams.

Institut za međunarodne financije je najveća svjetska lobistička skupina za tvrtke iz financijskog sektora (banke, osiguravajuća društva), i ima više od 450 članova.

Ciparski parlament bi u utorak trebao održati raspravu o kontroverznom porezu na bankovne depozite, koji je preduvjet da država od EU-a dobije zajam od 10 milijardi eura. Uvođenjem poreza na bankovne depozite svi građani koji na računima imaju manje od 100.000 eura morali bi platiti jednokratni porez od 6,75 posto, a na veće depozite 9,9 posto. To je izavalo prosvjede ciparskih građana i masovno podizanje štednih uloga. Zbog toga su banke na Cipru zatvorene i ostat će zatvorene do četvrtka, a na bankomatima više nema novca.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital