Partner Mikrokreditna Fondacija nudi beskamatnu kreditnu liniju

07.12.2020. 13:00 / Izvor: Akta.ba
Partner Mikrokreditna Fondacija nudi beskamatnu kreditnu liniju

Preduzetnici trebaju pomoć u vidu poreskih i svih drugih olakšica u vidu smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta, mogućnost korištenja grantova i donacija kako bi održali radna mjesta.

Preduzetnici trebaju pomoć u vidu poreskih i svih drugih olakšica u vidu smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta, mogućnost korištenja grantova i donacija kako bi održali radna mjesta. U skladu s tim, Partner Mikrokreditna Fondacija nudi posebnu i jedistvenu beskamatnu kreditnu liniju namijenjenu mikropreduzećima do deset zaposlenih. Detalje i prednosti kreditne linije pojašnjava direktor Partnera Senad Sinanović.

Šta znači za vaše korisnike ovaj vid kreditiranja odnosno kreditna linija ?

- Ova posebna i jedinstvena kreditna linija je namijenjena mikropreduzećima do deset zaposlenih odnosno poljoprivrednim gazdinstvima, samostalnim radnjama i privrednim društvima sa ograničenom odgovornošću. Kreditna linija ima za cilj pružiti podršku navedenim subjektima da održe postojeći biznis ili poslovnu aktivnost koja je pogođena pandemijom Covid 19. Iz ovih sredstava je moguće finansirati investicije i obrtna sredstva (nabavku zaliha robe, nabavku sirovine i repromaterijala, i slično).

U okviru ove kreditne linije kreiran je novi kreditni proizvod sa posebnim uslovima mikrokreditiranja, bez nominalne kamatne stope i troška obrade odnosno sa 0% efektivnom kamatnom stopom. Koristim priliku da pozovem sve zainteresovane privredne subjekte sa područja cijele Bosne i Hercegovine, koji su pogođeni pandemijom da nas kontaktiraju putem besplatne info linije: 080 02 02 07 ili putem Viber broja: 062 99 11 99. i Za više informacija, mogu posjetiti i našu web stranicufacebook stranicu ili se obratiti u najbližu Partnerovu poslovnicu.

Ova kreditna linija je sa efektivnom kamatnom stopom od 0%. Možete li nam pojasniti kako je moguće plasirati kredite bez kamatne stope, posebno ako uzmemo u obzir da Partner ima redovne troškove poslovanja?

- KFW-a koji nam je osigurao ovu kreditnu liniju, se obavezao na pokrivanje dijela naših operativnih troškova. Na taj način ćemo uspjeti da na održiv način plasiramo ovu kreditnu liniju, bez ikakvih troškova za naše korisnike. 

Kako je došlo i koliko dugo traje saradnja vaše Fondacije i Njemačke razvojne banke (KfW)?

- Za nas je velika je čast i zadovoljstvo što nastavljamo uspješnu saradnju sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW), a koja je počela još 2004. godine. Do sada smo od KFW-, koristili više kreditnih linija namjenjenih za podršku i razvoj poslovnih aktivnosti naših korisnika. 

U 2014. godini za vrijeme poplava smo imali finansijsku podršku kada smo također dobili sredstva koja su plasirana bez kamate i troška obrade mikrokredita, našim korisnicima ugroženim u vrijeme poplava. Kao dobri poslovni partneri i institucija sa dobrom reputacijom i poslovnom izvedbom, KFW nam je i ovaj put ukazao povjerenje i osigurao nam sredstva za pomoć korisnicima pogođenim pandemijom Covid 19 kako bi prevazišli ova teška vremena. Putem ove kreditne linije na raspolaganju imamo iznos od 5 miliona KM.

- Partner MKF je u BIH prepoznat kao društveno odgovorna finansijska institucija. Da li osim mikrokredita sprovodite i druge aktivnosti?

Partner je ograničen na samo pružanje usluga mikrokreditiranja i to je naša osnovna djelatnost koju obavljamo u skladu sa Zakonom o mikrokreditnim organizacijama. Međutim, mi nastojimo da svojim klijentima ponudimo i dodatnu uslugu u vidu tehničke pomoći ali na žalost za sada u ograničenom obimu, radi zakonskih ograničenja. Partner trenutno implementira projekat u suradnji sa USAID-om (Američka razvojna vladina organizacija) u oblasti podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje, ruralnih sredina, jačanju poduzetništva i smanjenja nezaposlenosti. 

Projekat obuhvata ciljanu grupu farmera koji nemaju formalno zaposlenje, a posjeduju zemlju koja je neiskorištena i nemaju vlastitih sredstava da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju. U okviru projekta farmerima se osigurava donacija u vidu obezbjeđenja poljoprivrednog sjemena, sadnica povrća, sadnica voća i plastenika. Želim ovdje istaći da je Partner finansijska institucija koja ima stalno zaposlene agronome koji svakodnevno pružaju korisnicima savjetodavne usluge i usluge edukacije iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i primjenu dobrih poljoprivrednih praksi na farmama korisnika kao i primjenu ekoloških standarda. 

Tehnička podrška se pruža kontinuirano putem telefona, Partnerove web stranice ili društvenih mreža, putem email adresa agronoma te prilikom terenskih posjeta agronoma. 

Kako vidite trenutni poslovni ambijent BiH, i kakva su vaša predviđanja za narednu godinu?

- Općenito ekonomski rast BiH je ispod mogućnosti, što otežava smanjenje stope nezaposlenosti, a pad u prihodima ove godine u velikom broju biznisa svima otežava poslovanje. Danas ne možete biti sigurni u kakvom poslovnom okruženju ćete se probuditi naredni dan, sjetite se samo krize od prije nekoliko godina čije posljedice osjećamo i danas. 

Trebamo stabilna mikro i mala preduzeća, jer to su stvarni generatori ekonomije u BiH. Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz 2019, od 38.500 kompanija registrovanih u zemlji, oko 75% su mikro-preduzeća sa godišnjim prihodom ispod 4 miliona KM koja su osigurala oko 40% BDP i 50% svih zaposlenih. U EU su prepoznata kao ključan izvor rasta nacionalnih ekonomija, dok u našoj zemlji u ukupnim prihodima učestvuju tek sa 13, 54 posto. 

Očekujemo da će 2021. ekonomski biti puno izazovnija od 2020. Naravno i mnogo teža za poslovanje, općenito, pored opterećenosti visokim poreskim obavezama i administrativnim taksama, otežan je pristup finansijama, posebno za start-up firme, poslovni ambijent će se suočiti sa smanjenjem prometa, izazovima likvidnosti. Ali smo mi kao finansijska institucija spremni da ih podržimo koliko je u našoj moći. Međutim, samo sa kreditima mali privrednici ne mogu rješiti sve svoje probleme. Pomoć države je neophodna preduzetnicima, a dosta njih je na izmaku snaga. 

Osim kredita oni trebaju i druge olakšice. Većina njih je već zadužena kreditima a dodatno zaduživanje ne mora nužno biti za njih i adekvatno rješenje. Preduzetnici trebaju pomoć u vidu poreskih i svih drugih olakšica u vidu smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta, mogućnost korištenja grantova i donacija kako bi održali radna mjesta. To je ono što mi čujemo od preduzetnika. 

Na žalost ne vide puno pomoći sa strane, većinom su prepušteni sami sebi a te ljude, te preduzetnike treba država da podrži jer su smogli hrabrosti da u ovakom poslovnom ambijentu stvaraju i očuvaju radna mjesta i nisu na teretu nikome, čak naprotiv oni su oslonac mnogima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital