60.5 miliona KM za pomoć privrednicima u Tuzlanskom kantonu

Kapital / BANKARSTVO

60.5 miliona KM za pomoć privrednicima u Tuzlanskom kantonu

UniCredit Bank d.d. je sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona, potpisala ugovor o plasmanu kredita ukupne vrijednosti 60.5 miliona KM.

07.12.2020. 16:35 / Izvor: Akta.ba

UniCredit Bank potpisala ugovor o plasmanu kredita sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona

Podrška privrednicima u proizvodnoj, trgovinskoj i uslužnoj djelatnosti

 

UniCredit Bank d.d. je sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona, potpisala ugovor o plasmanu kredita ukupne vrijednosti 60.5 miliona KM. Ovom saradnjom, UniCredit Bank i Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, pružit će podršku pravnim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, koji obavljaju proizvodne, trgovinske ili uslužne djelatnosti.

Imajući na umu tešku ekonomsku situaciju, uzrokovanu pandemijom virusa COVID-19, ovim sredstvima pružit će se mogućnost za oporavak i daljnji razvoj privrednika. Za proizvodnu djelatnost izdvojeno je 26 miliona 900 hiljada, za trgovinsku 23 miliona 500 hiljada i za uslužnu djelatnost je izdvojeno 10 miliona i 100 hiljada KM. Rok za otplatu kredita je do 6 godina, a maksimalni iznos kredita po korisniku je 2 miliona KM.

"Radi se o subvenciji kamate gdje Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira 3 posto kamate, a banka je ponudila 2,95 posto kamatnu stopu,  što u konačnici znači 0 posto kamata za privrednike Tuzlanskog kantona. Pored tih povoljnosti, od 0 posto kamate mi imamo povoljnost da su samo troškovi obrade 0,29 i imamo situaciju da ovi uslovi daju mogućnost godinu dana grejs perioda i do 72 mjeseca je rok otplate.", rekao je Asmir Hasić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

''Svjesni smo posljedica koje naši privrednici trpe, a koje će se osjećati i u narednom periodu, stoga vrlo posvećeno radimo na iznalaženju što povoljnijih uslova za oporavak njihovog poslovanja. Vjerujemo da će ova sredstva pomoći privrednicima u Tuzlanskom kantonu, a mi ćemo nastaviti podržavati ekonomiju u kojoj želimo i možemo biti dio rješenja, te nastaviti činiti pravu stvar.'', izjavio je Almir Gredić, direktor segmenta srednjih preduzeća u UniCredit Bank d.d.

Ovim ugovorom, UniCredit Bank d.d. nastavila je svoje aktivnosti usmjerene podršci lokalne privrede, s ciljem olakšavanja posljedica koje je globalna pandemija virusa COVID-19 ostavila na domaću ekonomiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital