Amir Softić postao Predsjednik Uprave i prvi čovjek Sparkasse Bank

05.02.2021. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Amir Softić postao Predsjednik Uprave i prvi čovjek Sparkasse Bank

Uprava Sparkasse Bank, sa lijeva na desno: Član Uprave Igor Bilandžija; Predsjednik Uprave Amir Softić; Član Uprave Amer Hadžikadić.

Članica austrijske Sparkasse grupacije u BiH od februara ove godine posluje pod novim menadžmentom, koji sa svojim strateškim programom nastavlja predvoditi novu fazu uspješnog razvojnog puta ove bankarske institucije.

Uprava Sparkasse Bank, sa lijeva na desno: Član Uprave Igor Bilandžija; Predsjednik Uprave Amir Softić; Član Uprave Amer Hadžikadić.

Dugogodišnji član Uprave ove banke Amir Softić, čije su ključne oblasti ekspertize upravljanje rizicima i finansije, preuzeo je poziciju Predsjednika Uprave nakon što je dosadašnji CEO, Sanel Kusturica, prešao na mjesto čelnog čovjeka sestrinske banke u Sjevernoj Makedoniji. Amir Softić iza sebe ima dvije decenije iskustva u bankarskom sektoru, renomirani je član stručne zajednice te je bio dugogodišnji Predsjednik Udruženja profesionalnih risk menadžera BiH. 

 TOP menadžmentu Sparkasse banke se, kao član Uprave nadležan za prodajne funkcije, već u septembru 2020. godine pridružio Igor Bilandžija, koji je u prethodnim godinama djelovao na mjestu člana Uprave u UniCredit banci BiH. Novo osnaženje uprave Sparkasse banke je od februara 2021. godine i Amer Hadžikadić, prethodno višegodišnji direktor svjetskog IT lidera Oracle u BiH. 

U proteklim godinama, Sparkasse banka se sa svojom aktivnom kreditnom politikom i snažnim prodajnim pristupom pozicionirala među najbrže rastuće banke na tržištu, gradeći istovremeno lidersku poziciju po svim indikatorima stabilnosti. Novi menadžment banke, koji donosi specifičan spoj dvadesetogodišnjeg bankarskog iskustva i top menadžersku ekspertizu iz IT industrije, potvrđuje upravo ovu kombinaciju dinamike i stabilnosti, ali i spremnost ove banke da kroči u narednu razvojnu fazu. 

"Tim Sparkasse banke, sa upravom u ranijem sastavu, je izgradio jednu respektabilnu, uspješnu instituciju koja danas zapošljava preko 500 ljudi i uživa povjerenje preko 120.000 klijenata, i taj broj kontinuirano raste. Izgrađene su sve pretpostavke za dugoročno održiv rast, ali i kapaciteti za narednu razvojnu fazu u kojoj Sparkasse banka želi biti još bolji i kompletniji finansijski partner svojim klijentima. Nova uprava banke će predvoditi ovu fazu uz veliko poštovanje i osjećaj odgovornosti prema svemu onome što Sparkasse brend predstavlja. To je prije svega odgovornost prema našim depozitarima, kojima nastavljamo biti garant sigurnosti njihovih sredstava kao i svih prethodnih godina. Odgovornost prema očekivanjima naših klijenata, za koje želimo podići ljestvicu standarda kvalitete usluge na jedan još viši nivo - nivo izvrsnosti. Našu obavezu prema zajednici u kojoj poslujemo, želimo ispunjavati tako što ćemo stvarati suštinsku i trajnu dobrobit, prije svega kroz projekte podrške oporavku ekonomije, jačanje poduzetništva i filantropiju. U konačnici, predvoditi banku koja reprezentuje 200 godina dugu tradiciju austrijske matične grupacije, je po sebi posebna odgovornost, ali i privilegija. Zajedno sa svim članovima Sparkasse tima smo duboko svjesni ove uloge i odgovornosti, ali isto tako i spremni da je nosimo i opravdamo, i ostanemo pouzdan partner našim klijentima i ekonomiji BiH u izazovnim vremenima pred nama", poruka je nove Uprave Sparkasse banke.  

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital