Srbija dobija svoju prvu digitalnu valutu - Lazar?

07.07.2021. 07:43 / Izvor: Blic
Srbija dobija svoju prvu digitalnu valutu - Lazar?

"Lazar" će se nuditi na prodaju putem oglasa u štampanim i elektronskim medijima

Izdavanje digtalne valute Lazar u Srbiji koja je vezana za dinar izazvalo je reakcije u susjednoj zemlji, a tim povodom oglasila se i Narodna banka Srbije.

Vladimir Pavićević, broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine, izdao je digitalnu valutu "Lazar" koja je vezana za dinar, sa kursom 1 DVL = 0,0001 dinar. .

On je oglasio inicijalnu ponudu za kupovinu ove digitalne valute po osnovu prethodnog upisa. U pitanju je emisija 7.700.000.000 pojedinačnih jedinica DVL, a ukupna emisiona vrijednost DVL iznosi 7.700.000 dinara (65.254 eura).

Kako je navedeno na sajtu digitalne valute "Lazar", ona će se nuditi na prodaju putem oglasa u štampanim i elektronskim medijima, u količini koja je umanjena od ukupne količine digitalne valute "Lazar".

Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta, Narodna banka Srbije saopćila je da nije izdala nijedno odobrenje za bijeli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije do danas podnijet nijedan zahtjev za davanje takvog odobrenja.

"Narodna banka Srbije ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini („Službeni glasnik RS“, br. 153/2020), a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje",  navode u svom saopštenju.

Kako dodaju, posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti cjelokupna uložena sredstva.

"Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, a da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mjere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je riječ o ulaganju njihovih novčanih sredstava", ističu iz NBS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital