EBRD zajam od 2 miliona eura za Intesa Sanpaolo Banku u BiH

30.12.2021. 10:26 / Izvor: Akta.ba
intesa sjedište

Europska banka za obnovu i razvoj pojačava napore za poboljšanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini novom kreditnom linijom od 2 miliona eura .

Europska banka za obnovu i razvoj pojačava napore za poboljšanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini novom kreditnom linijom od 2 miliona eura za Intesa Sanpaolo banku. Sredstva će se staviti na raspolaganje domaćinstvima za ulaganja u rješenja za uštedu energije.

Klijenti banke će moći iskoristiti sredstva za finansiranje ulaganja u energetska poboljšanja domaćinstava, poput izolacije zidova ili krova, novih prozora, toplotnih pumpi ili čišćih i učinkovitijih bojlera – s ciljem postizanja uštede energije. Nakon uspješnog završetka ulaganja, domaćinstva dobivaju poticajnu podršku u iznosu do 20 posto iznosa kredita, finansiranog od strane EU, što ove investicije čini pristupačnijim. Osim toga, domaćinstva će imati koristi od smanjenih računa za energiju i veće udobnosti u svojim domovima.

Kreditna linija dio je Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije na zapadnom Balkanu (GEFF), koji promovira poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru, a sufinansiraju je Europska unija (EU) i Austrija te bilateralni donatori Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je: "Ušteda na računima za energiju, efikasnije korištenje energije i poboljšanje kvalitete zraka glavne su oblasti kojima pokušavamo pomoći u pronalasku rješenja u Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo Intesa Sanpaolo Banku u našem GEFF programu, kao prvu Intesa Sanpaolo banku u regiji koja se pridružila programu, i radujemo se što ćemo uz njihovu pomoć proširiti ovu kreditnu liniju za energetsku efikasnost na više od 3000 domaćinstava koje smo već do sada financirali u zemlji".

"Napravili smo još jedan važan korak naprijed sa našom opredijeljenosti ka povećanju ekološke svijesti u BiH potpisivanjem ove inovativne GEFF kreditne linije sa EBRD-om, kojim će se podržati ulaganja u energetsku efikasnost u stambenim, privatnim domaćinstvima. Naši klijenti će imati pravo na povrat novca od 20 posto po završetku finansiranja "zelenih" investicija. Ovo vidimo kao način da konkretno podržimo energetsku konverziju u BiH za naše klijente i predstavlja dalji korak u usklađivanju Intesa Sanpaolo Banke BiH sa najboljim međunarodnim praksama ESG-a. Izuzetno smo ponosni na ovu saradnju sa EBRD-om i na sam proizvod. Intesa Sanpaolo Banka BiH će biti prva banka Grupacije koja će implementirati ovakav proizvod za pojedince i domaćinstva u Centralno-istočnoj Evropi, što će uveliko obogatiti naš postojeći asortiman proizvoda i usluga", rekao je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intese Sanpaolo banka BiH.

U posljednje četiri godine kroz GEFF je podržano preko 9000 domaćinstava u regiji, od čega 3000 u Bosni i Hercegovini, kako bi poboljšali energetsku efikasnost svojih domova. Više od 45 miliona eura finansirano je za ulaganja u zelenu tehnologiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital