RBI: Konsolidovana dobit 1,4 milijarde eura u 2021. iznad nivoa prije pandemije

02.02.2022. 17:01 / Izvor: Akta.ba
Johann Strobl

Zahvaljujući ekonomskom oporavku na glavnim tržištima, konsolidovana dobit 1,4 milijarde EUR iznad nivoa prije pandemije

“Veoma smo zadovoljni rezultatima iz finansijske 2021. godine. Značajno smo povećali rezultat, izvršili akvizicije na strateškim tržištima, te smo na prvoj poziciji u ugovaranju održivih obveznica u SIE. Naše banke u Rusiji i Ukrajini su u dobrom stanju. Poslovanje se odvija na uobičajeni način, uprkos geopolitičkim tenzijama. Ipak, pažljivo pratimo razvoj situacije i već smo izvršili rezervisanja za drugu polovinu godine u skladu sa našom konzervativnom politikom rizika", izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a. 

U 2022. godini se očekuje visok jednocifreni procentualni rast, te srednji jednocifreni rast prihoda po naknadama. Očekivani rast kredita je u opsegu od 7 do 9 procenata. Očekujemo visok jednocifreni rast opštih administrativnih troškova, kao i dodatne troškove integracije od oko 100 miliona eura zbog akvizicija u Češkoj Republici (Equa bank) i u Srbiji (Crédit Agricole Srbija). Očekivani koeficijent trošak/prihod je 55 procenata, isključujući jednokratne troškove integracije. Očekivani koeficijent rezervisanja za 2022. godinu je 40 baznih poena.

Očekuje se konsolidovani povrat na kapital iznad našeg srednjeročnog cilja od 11 procenata, koji odražava dobit od prodaje supsidijarne banke u Bugarskoj. Očekivani koeficijent CET 1 je oko 13 procenata do kraja 2022. godine. Potencijalni geopolitički rizici, posebno u Istočnoj Evropi, nisu uvršteni u ovu smjernicu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital