Carlo Messina 5. put najbolji CEO evropskih banaka

15.09.2022. 11:56 / Izvor: Akta.ba
Carlo Messina

U evropskom bankarskom sektoru, Carlo Messina je najbolji glavni izvršni direktor (CEO) već petu godinu zaredom.

Prema ocjeni specijalizirane istraživačke kompanije Institutional Investor, Intesa Sanpaolo matična banka PBZ Grupe, čija je članica Intesa Sanpaolo Banka BiH, potvrđena je kao prva u Evropi za odnose sa institucionalnim investitorima i financijskim analitičarima, te za okolišne, upravljačke i društvene (ESG) aspekte za 2022. godinu.  U tom kontekstu, Intesa Sanpaolo je također prva banka među „Najuglednijim kompanijama“ zbog kvalitete odnosa sa investitorima.

U evropskom bankarskom sektoru, Carlo Messina je najbolji glavni izvršni direktor (CEO) već petu godinu zaredom, a otkako je prije sedam godina uvedeno ocjenjivanje koje uzima u obzir glasove institucionalnih investitora i financijskih analitičara.

Stefano Del Punta je najbolji glavni finansijski direktor (CFO) već šestu godinu zaredom. Tim za odnose sa investitorima, predvođen Marcom Delfrateom i Andreom Tamagninijem, je ocijenjen kao najbolji već petu godinu, Marco Delfrate je prvi na ljestvici posvećenoj stručnjacima za odnose sa investitorima već petu godinu, a Intesa Sanpaolo također već treću godinu zaredom zauzima prvo mjesto među evropskim bankama vezano za ESG aspekte.

Nadalje, Uprava Intesa Sanpaolo je prva među evropskim bankama, po novom ocjenjivanju uvedenom ove godine.

Tijekom ceremonije dodjele nagrada Europe&Emerging EMEA Equities, održane u Londonu 7. septembra, Intesa Sanpaolo je također dobila prvu nagradu u sljedećim kategorijama:

  • Grand Prix - Najbolja kompanija u odnosima sa investitorima
  • Najbolja kompanija u odnosima sa investitorima - finansijske institucije  

Priznanja koja dodjeljuje Institutional Investor – koja se temelje na opsežnoj anketi provedenoj među približno 1.400 institucionalnih investitora i finansijskih analitičara – naglašavaju iznimno uvažavanje  međunarodne zajednice za talijansku izvrsnost s međunarodnom prisutnošću i značajnim fokusom na održivosti. Također su prepoznali kvalitet glavnog izvršnog direktora i menadžerskog tima Grupe, koje investitori i finansijski analitičari godinama smatraju najboljim u Evropi.

Institutional Investor je nezavisni pružatelj usluga istraživanja koji posljednjih 50 godina uživa snažan ugled među institucionalnim investitorima i finansijskim analitičarima.

"Ova prestižna priznanja, po kojima smo opet ocijenjeni najboljim u Evropi, odražavaju našu kontinuiranu posvećenost poboljšanju kvalitete našeg odnosa sa tržištem i naše osjetljivosti za pitanja ESG-a - čak i u kompletno novim uslovima.  Posebno smo ponosni što vidimo uvažavanje naših investitora, koje je potvrđeno u godini u kojoj smo predstavili naš poslovni plan za razdoblje 2022.-2025., te što su prepoznali industrijske inicijative Banke i našu sposobnost da ostvarimo značajne ciljeve u vrlo izazovnom kontekstu", rekao je Carlo Messina, CEO Intesa Sanpaolo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital