Hrvatska kuna od 1. januara više neće biti na kursnim listama Srbije

07.10.2022. 11:31 / Izvor: Agencije
euro

Građani će hrvatsku kunu za dinare u mjenjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamijene do kraja ove godine, nakon čega će zamjena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Od sljedećeg mjeseca na kursnoj deviznoj listi u Srbiji naći će se dirhami Ujedinjenih Arapskih Emirata i denari Sjeverne Makedonije, dok će od 1. januara 2023. godine biti izbrisana valuta Hrvatske – kuna, zbog prelaska na euro.

Kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije, odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je donijeta, uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u euro zonu, čime svoju nacionalnu valutu zamjenjuje eurom.

Građani će hrvatsku kunu za dinare u mjenjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamijene do kraja ove godine, nakon čega će zamjena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Pri donošenju odluke o uvođenju emiratskog dirhama na kursnu listu u Srbiji, uzete su u obzir konkretne potrebe privrednih subjekata i potencijali ekonomske i drugih vidova saradnje, kao i značaj za dalju saradnju Emirata i Srbije.

To se odnosi, prije svega, na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Emirata, kao i za promociju Srbije u toj arapskoj zemlji.

Sjevernomakedonski denar je uključen u kursnu listu zbog razvijene ekonomske i druge saradnje Srbije i Sjeverne Makedonije, ali i potencijala za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative “Otvoreni Balkan”.

Izvršni odbor NBS je na jučerašnjoj sjednici donio odluku o izmjenama i dopunama odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital