Sparkasse Banka predstavila strategiju finansijskog zdravlja

22.11.2022. 09:23 / Izvor: Akta.ba
sparkasse
OTVORI GALERIJU

Sparkasse banka je sa svojim klijentima i partnerima svečano obilježila novo uređenje i ambijent svoje glavne poslovnice u Importanne centru u Sarajevu.

Sparkasse banka je sa svojim klijentima i partnerima svečano obilježila novo uređenje i ambijent svoje glavne poslovnice u Importanne centru u Sarajevu.

Nova poslovnica, sa svojim uslužnim modelom orijentiranim na digitalne servise i održivim standardima gradnje, dio je poslovne strategije koju ova banka definira kao "građenje finansijskog zdravlja". Uprava banke je na prijemu prezentirala značenje i konkretne uticaje te strategije na njene klijente, zajednicu i ekonomiju BiH.

Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank je ovaj poslovni koncept sažeo kao opredjeljenje banke da ne bude pružalac klasične finansijske usluge, nego da aktivno gradi finansijsko zdravlje i time unapređuje kvalitet života ljudi u zajednici u kojoj posluje.

"To prije svega znači da naše klijente pratimo u dobrim, ali i manje dobrim vremenima. Konkretno, upravo spremamo kreditne modele koji prepoznaju izazove sa kojima se naši klijeti susreću i trebaju im pomoći da ih prevaziđu, na primjer rast cijena energenata i troškova u zimskom periodu ili povećanje referentnih kamatnih stopa u Evropi. Nadalje, vidimo svoju odgovornost u osnaživanju ekonomije i lokalnih biznisa, i to na način da prepoznamo potrebe malih, lokalnih zajednica, da na njih reagujemo i konkretno stimuliramo otvaranje novih radnih mjesta. Vrlo aktivno podržavamo startup preduzeća i mlade poduzetnike da razvijaju održive biznise kroz naš prpgram mentoringa i finansiranja startupa 'Korak po korak'. U segmentu kreditiranja i podrške privredi, fokus stavljamo na ključne industrije koje mogu donijeti održiv razvoj i rast ekonomije BiH kao što su poljoprivreda i turizam, i tu ćemo vrlo brzo izaći sa jedinstvenim, prilagođenim produktima. Finansijsku pismenost i obrazovanje potičemo kroz niz projekata, na primjer jedinstven nagradni program „Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva“ na kojem smo okupili pet vodećih fakulteta iz cijele BiH. I na taj način želimo kreirati ambijent u kojem će se iznalaziti nova rješenja za ekonomski prosperitet BiH".

Softić je pojasnio da su izrazita stabilnost i finansijski uspjeh koji je Sparkasse Banka uspjela osigurati u proteklim godinama, preduslov za realizaciju jedne ovakve strategije usmjerene na dobrobit zajednice.

Član Uprave Amer Hadžikadić je doveo u vezu ESG principe u poslovanju banke i digitalizaciju: "Najčešće poimanje digitalizacije je smanjenje utroška papira, što vodi smanjenju krčenja šuma i racionalnijem korištenju voda. Međutim, digitalizacija ide i dosta dalje. Ona je okosnica našeg uslužnog modela - kontinuirano radimo na elektronskim servisima, i naši korisnici to vide i ocjenjuju jako dobro. To nam potvrđuju njihova mišljenja u direktnom kontaktu, ali i dobar nivo i frekvencija korištenja tih servisa. Isto tako je digitalizacija faktor održivosti. Novi standard poslovnice koju danas predstavljamo je primjer, i prvi korak uspostavljanja 'poslovnice budućnosti' kako je mi vidimo. Ona objedinjuje cashless koncept rada, u kojem klijente educiramo i usmjeravamo na poslovanje bez gotovine, kroz digitalne kanale, i koncept održive gradnje. To znači visoko energetski efikasne poslovnice, opremljene adekvatnim materijalima, koji u svojoj proizvodnji, transportu, upotrebi i kasnije uništavanju uvažavaju ESG principe. To znači u konačnici pozitivan uticaj na okoliš, na naše zaposlenike, na klijente, i na transparentno upravljanje ovom institucijom. Stoga je digitalizacija, uz druge konkretne projekte očuvanja okoliša koje Sparkasse Banka provodi, bitan dio njene strategije".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital