Razlog rast transakcija

U otpad otišlo 14,6 miliona komada novčanica

20.04.2023. 08:09 / Izvor: Glas Srpske
Novac

Centralna banka BiH uništila je u prošloj godini 14,6 miliona komada novčanica konvertibilne marke jer su bile nepodobne za opticaj.

Centralna banka BiH uništila je u prošloj godini 14,6 miliona komada novčanica konvertibilne marke jer su bile nepodobne za opticaj, što je oko šest miliona komada više u odnosu na godinu ranije, a ekonomisti smatraju da je glavni razlog rast transakcija među građanima što je izazvalo habanje papirnog novca.

U godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2022. godinu navodi se da je lani uništeno i 15.802 komada kovanog novca, dok je godinu ranije ta brojka iznosila 18.372 komada.

"Kontinuirano povlačimo novčanice nepodobne za opticaj koje uništavamo u skladu s propisima. Povlačenjem nepodobnih novčanica i puštanjem u opticaj onih nove serije održavamo zadovoljavajući kvalitet novca u opticaju", navedeno je u izvještaju.

U dokumentu stoji da je lani nastavljen trend snažnog rasta gotovog novca u opticaju.

"Posljednjeg dana decembra 2022. godine stanje gotovog novca u opticaju izvan banaka iznosilo je 6,13 milijardi maraka što je za 10,72 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Rast potražnje za gotovinom od strane banaka i dalje je posljedica uvećanih zahtjeva klijenata za gotovim novcem, posebno nakon kratkotrajne panike dijela deponenata u BiH, u februaru i martu, nakon što je cijela Sberbank grupacija isključena iz SWIFT-a", stoji u izvještaju Centralne banke BiH za prošlu godinu.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da je nekoliko razloga moglo uticati na znatan rast broja uništenih novčanica.

"Teško je dati precizan odgovor zbog čega su novčanice morale biti uništene u daleko većem broju nego godinu ranije, posebno kada se ima u vidu da naši građani nisu nepažljivi s novcem. Vrlo vjerovatno je došlo do povećanja broja transakcija koje su obavljene istim papirnim novcem usljed čega se pohabao, a postoji mogućnost i da je kvalitet novčanica promijenjen", rekao je Pavlović.

On je dodao da se uništavanju novca pristupa i iz sigurnosnih razloga i to onda kada se uvode novi standardi za zaštitu od falsifikata.

"Dešava se i da se iz opticaja povlače novčanice s manjim apoenima, a puštaju one s većim i to zbog inflacije koja je dovela do rasta cijena robe", kazao je Pavlović.  

Iz Centralne banke BiH ranije su isticali da su mahom uništavali pohabane novčanice koje su usljed upotrebe dotrajale zbog čega im je znatno smanjen kvalitet papira i boja, odnosno svojim izgledom nisu podobne za dalji opticaj. Uglavnom je riječ o novčanicama koje su poderane i na dva ili više dijelova zalijepljene ljepilom, nedostaje im jedan ili više dijelova, iscrtane novčanice ili oštećene masnoćom, bojom ili one koje su nagorjele, progorjele, nagrižene i slično.

Falsifikati

U izvještaju Centralne banke BiH navedeno je da je lani registrovano 228 falsifikovanih komada novčanica konvertibilne marke što je za 46,4 odsto manje u odnosu na 2021. godinu. Falsifikovanih kovanica bilo je 470 komada što je 46,1 odsto manje u odnosu na uporedni period.

"Prema apoenskoj strukturi, najviše falsifikovanih novčanica bilo je u apoenu od 100 KM, a kada su u pitanju kovanice najviše falsifikata bilo je u apoenu od jedne marke", navodi se u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital