Jedan od najbogatijih građana Srbije

Miodrag Kostić postao najveći akcionar Addiko banke u Austriji

18.09.2023. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Miodrag Kostić

Prvi čovjek MK Group Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih građana Srbije, ušao je u vlasništvo globalne Addiko Banke.

Prvi čovjek MK Group Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih građana Srbije, ušao je u vlasništvo globalne Addiko Banke kupovinom više od 1,1 milion akcija početkom ove godine. Sada je najveći akcionar banke od javno dostupnih izlistanih dionica banke sa sjedištem u Austriji, javlja Bloomberg Adria.

Prema posljednjim podacima dostupnim na Bloomberg Terminalu, Kostić je vlasnik 1.947.901 akcije. To je dovoljno za udio od 9,99 odsto akcija Addiko Bank AG. Vrijednost se procjenjuje na 25,13 miliona eura.

Kostić je započeo svoj put u Addiko Bank AG kupovinom nešto više 1,1 milion akcija u posljednjem tromjesečju 2022. godine. Potom je kupio dodatnih 645 hiljada akcija u prvom tromjesečju ove godine i 155 hiljada akcija u drugom tromjesečju. 

Podaci s Bloomberg Terminala pokazuju da Kostić od izlistanih akcija koje čine 79 odsto ukupnih, ima više akcija od DDM Holding AG, European Bank for Reconstruction, Wellington Management Group, Daniel Jelitzka, Winegg Realitaeten GmbH i Credit Suisse.

Vrijednost dionica ove banke je 13 eura, prema posljednjim dostupnim podacima. Vrhunac u poslednje tri godine dostignut je u martu ove godine, kada je njihova vrijednost dostigla nivo od 14,5 eura.

Preuzimanje Sarajeva

Iz Addiko Bank AG iz Austrije saopštili su da planiraju da pokrenu ponudu za otkup preostalih akcija koje već ne posjeduje u Addiko Banci Sarajevo. 

Addiko Bank Sarajevo jedna je od podružnica u Bosni i Hercegovini. Addiko Bank AG trenutno posjeduje 532.492 akcija, što predstavlja 99,9985 odsto udjela, objavila je matična kompanija.

Ukupni osnovni kapital Addiko Banke Sarajevo podijeljen je u 532.500 deonica, svaka s nominalnom vrijednošću od 188,55 maraka. Addiko Banka takođe ima podružnicu u Banjaluci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital