Banke & Biznis u BiH

Uručene nagrade "Zlatni BAM" za najuspješnije poslovne rezultate banaka

03.11.2023. 07:10 / Izvor: Fena
zlatni bam
OTVORI GALERIJU

Tradicionalna Večer bankara i dodjela najznačajnije bh. finansijske nagrade "Zlatni BAM" za najbolje poslovne rezultate banaka održano je u Vijećnici.

Tradicionalna Večer bankara i dodjela najznačajnije bosanskohercegovačke finansijske nagrade "Zlatni BAM" za najbolje poslovne rezultate banaka održano je u Vijećnici u prisustvu brojnih predstavnika bankarskog sektora iz Bosne i Hercegovine te okruženja, kao i drugih zvanica.

Tu nagradu već 21 godinu dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin "Banke & Biznis u BiH", ove godine prvi put u suorganizaciji s Udruženjem banaka BiH, a kriteriji za izbor su izvještaji nezavisnih revizora kao i ocjene stručnog žirija na osnovu aplikacija koje su za dio priznanja podnijele poslovne banke.

U prvoj grupi nagrađenih, priznanja je uručio guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

U kategorijama koje se rangiraju na osnovu izvještaja nezavisnih revizora, čak tri priznanja Zlatni BAM za rezultate u 2022. godini osvojila je ASA Banka d.d. Sarajevo, a ispred drugih je bila u kategorijama: Rast aktive (%) u 2022. godini, Rast depozita stanovništva u 2022(%) i Rast kredita u 2022. godini (%)

NLB Banka a.d. Banja Luka zadržala je prošlogodišnji primat u kategoriji ROE - prinos na dionički kapital (%), a prednjači i u kategoriji Efikasnost banke - CIR.

Banka koja je i u 2022. godini zadržala lidersku poziciju u kategoriji Najveća aktiva je UniCredit Bank d.d. Mostar.

zlatni bam

Raiffeisen BANK d.d. BiH Sarajevo tokom 2022. godine je bila korak ispred drugih u kategoriji ROA - procentualni prinos na aktivu.

Kao i prošle godine, priznanje u kategoriji Iznos aktive banaka sa pretežno domaćim kapitalom osvojila je Nova banka AD Banja Luka.

Na osnovu rezultata u kategoriji Usklađenost aktive i pasive  "Zlatni BAM" osvojila je Komercijalno-investiciona banka d.d. Velika Kladuša, što je svakako pokazatelj kvaliteta rada i održivosti "malih" banaka.

U drugoj grupi  priznanja, vrednovani su rezultati ostvareni od septembra 2022. do septembra 2023., a bankama dobitnicama ih je uručio uručio direktor Uruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Banke su podnosile tipske obrasce - aplikacije, koje je vrednovala i ocjenjivala šestočlana Stručna komisija sačinjena od renomiranih bankara, priznatih univerzitetskih profesora i predstavnika magazina "Banke i Biznis u BiH".

Za Ukupan ESG učinak priznanje je dodijeljeno NLB Banci d.d., Sarajevo, za Doprinos finansijskoj inkluziji i finansijskoj pismenosti „Zlatni BAM“ uručen je Sparkasse Bank d.d. BiH, dok je za Eko partnerstvo godine priznanje osvojila ProCredit Bank d.d. Sarajevo.

Inovativnost u bankarskom sektoru je oblast u kojoj je korak ispred drugih bila NLB Banka a.d. Banja Luka, dok je Zlatni BAM za Postignuti kvalitet u digitalizaciji bankarskih usluga osvojila Addiko Bank d.d. Sarajevo. U kategoriji Kvalitet usluga mobilnog bankarstva i ove godine Zlatni BAM uvjerljivo je osvojila UniCredit Bank d.d. Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital