Europska komisija: Potvrđene kazne za osam banaka

04.12.2013. 13:58 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Europska komisija: Potvrđene kazne za osam banaka

Europska komisija kaznila je danas osam velikih banaka sa ukupno 1,7 milijardi eura zbog formiranja ilegalnog kartela radi manipuliranja kamatnim stopama.

Osam međunarodnih financijskih institucija kažnjeno je sa 1,7 milijardi eura danas odlukom Europske komisije zbog kartelskog ponašanja na tržištima financijskih derivata, odnosno namještanja referetnih kamatnih stopa za međubankovno posuđivanje.

Riječ je o prvim kaznama financijskom sektoru u EU od izbijanja krize 2008. Iznos, iako visok, mogao je biti i viši, no banke su uspjele smanjiti konačnu 'štetu' zahvaljujući dobrovoljnoj nagodbi s Komisijom. Četiri banke udružile su se nezakonito u poslovanju derivatima kamatnih stopa (interest rate derivatives) denominiranima u eurima, dok je šest njih sudjelovalo u različitim aranžmanima u kartelskom poslovanju s derivatima kamatnih stopa u japanskim jenima. Slijedom saznanja u ovim slučajevima, istrage se nastavljaju protiv Credit Agricole, HSBC-a, JP Morgana i ICAP-a koji neće sudjelovati u nagodbama.

U prvom slučaju Barclays, Deutsche Bank, RBS i Societe Generale dogovarale su u periodu od 2005. do 2008. referentnu kamatnu stopu EURIBOR, ali i strategije trgovanja i određivanja cijene. Najbolje je prošao Barclays koji je kao svojevrsni 'pokajnik' dobio imunitet i izbjegao plaćanje kazne, dok su preostale tri banke dobile popuste zbog pristanka na suradnju i dodatnih deset posto popusta zbog prihvaćanja nagodbe.  Kaznom su obuhvaćene i pojedinačne banke iz SAD, a Evropska komisija je saopštila da je nadležna za kažnjavanje kartela koji djeluju u evropskom ekonomskom području.

Zbog namještanja LIBOR-a, pak, RBS će platiti 260 milijuna eura (25 posto), Deutsche Bank 259 (35 posto u jednom slučaju dogovaranja, 30 u drugom), JP Morgan 79, a Citigroup 70 (35, 100, 40 posto). UBS je imao 2,5 milijarde razloga za 'pjevanje', toliko bi naime, platio da nije odlučio prokazati postojanje kartela Komisiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital