Udruženje Švicarac najavljuje nove tužbe

17.12.2013. 14:48 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje Švicarac najavljuje nove tužbe

Marica Glibić, predsjednica Udruženja Švicarac, najavljuje i da će Udruženje ovih dana pokrenuti i tužbe za naknade štete zbog blokada transakcijskih računa klijentima.

Marica Glibić, predsjednica Udruženja korisnika kredita Švicarac, prijedlog Hypo banke da korisnici kredita u švicarskim francima nakon povlačenje tužbe od 1.1. 2014. godine mogu izvršiti konverziju kredita iz CHF u KM-ovski kredit uz valutnu klauzulu u eurima, ocjenjuje neprihvatljivim za njih. Isti taj stav ima i prema prijedlogu banke da se od 1.1. 2014. godine umanje kamatne stope te da se ide na oprost dvije do tri posljednje rate korisnicima spornih kredita u ovisnosti od slučaja do slučaja.

Banka je kao uvjet za realizaciju ponude tražila individualni pristup klijentima i povlačenje tužbe, kaže ona.  Što se tiče ponude za smanjenje kamatnih stopa u 2014. godini Glibić smatra da će banka isto morati učiniti po ugovorenim odredbama ugovora o kreditima jer je vrijednost 12 mjesečnog Libora za CHF tijekom 2013. godine u odnosu na 2012. godinu manja.

''Tako bi prosječna kamatna stopa za ugovore koje zastupamo iznosila najviše  do 5,50 %. Dakle, što bi to Banka smanjivala?'', ističe Glibić.

Kada je u pitanju ponuda o opraštanju dva tri zadnja anuiteta, kaže da su ta dva tri anuiteta klijentima već davno naplaćena.

"Odluka Banke da u uvjetima kad referentna kamatna stopa ima drastičan pad jednostrano povećava ugovorenu maržu, odnosno povećava kamatnu stopu, Banka od klijenata naplaćuje viši anuitet u CHF. Istovremeno sa povećanjem anuiteta Banka manje evidentira otplaćenu glavnicu kredita tako da svaki korisnik kredita kojem je Banka povećala kamatnu stopu po tom osnovu ima dvije do tri otplaćene rate više nego ih Banka evidentira", ističe predsjednica Udruženja Švicarac.

Najavljuje i da će Udruženje ovih dana pokrenuti i tužbe za naknade štete zbog blokada transakcijskih računa klijentima. 

Trenutno prema njenim riječima ima oko 2.000 tužbi, a navodi da ovo Udruženje u prosjeku svakog mjeseca podnese stotinjak novih tužbi. Iz ovog udruženja dodaju da ne sumnjaju da će ishod tužbi biti u njihovu korist.

Naglašava i da prije dva dana održani skup na Ilidži nije bila Skupština udruženja Švicarac jer ovaj skup nije sazvalo Udruženje, nego bivši predsjednik ovog Udruženja Kemal Duraković.

Ilustracija: dw.de

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital