Novi vlasnici Hypo banke najavljuju jačanje poslovanja u JIE

Kapital / BANKARSTVO

Novi vlasnici Hypo banke najavljuju jačanje poslovanja u JIE

Velikih ulaganja u nekretnine, poput hotela ili poslovnih zgrada kao što je to banka radila u prošlom vremenu, više neće biti, najavljuje predsjednik Uprave mreže Hipo banaka u Jugoistočnoj Evropi Ulrich Kissing.

31.07.2015. 09:38 / Izvor: SRNA

Novi vlasnici i novo rukovodstvo "Hypo Alpe Adria banke" u Jugoistočnoj Evropi opredijeljeni su za jačanje poslovanja rukovodeći se stvarnim potrebama klijenata, prvenstveno stanovništva i malih i srednjih preduzeća.

U intervjuu Srni novoimenovani predsjednik Uprave mreže Hypo banaka u Jugoistočnoj Evropi (JIE) Ulrich Kissing ističe da se takvom poslovnom politikom jača ekonomski razvoj cijele regije.

"Širenje poslovanja znači unapređenje proizvoda i usluga klijentima, efikasniji rad kompletne mreže poslovnica, a ne povećanje njihovog broja, uz preuzimanje svih rizika", napominje Kissing.

Prema njegovim riječima, poslovanje u skladu sa potrebama klijenta podrazumijeva da klijentu otvoreno kažete šta može, a šta ne može, posebno kada je riječ o kreditima, i onda da taj kredit prilagodite tako da klijentu odgovara.

Kissing naglašava da, uz potrebe klijenata, banka ima u vidu razvoj novih tehnologija, zbog čega planira ulaganje u mobilno i elektronsko bankarstvo, čime će građanima biti omogućeno efikasnije upravljanje i kreditima i depozitima i uopšte upravljanje novcem.

Kada je u pitanju poslovanje sa malim i srednjim preduzećima, on naglašava da ona mogu računati na podršku koju će im u skladu sa potrebama Hipo banka i pružiti, te da klijenti prije svega cijene jedan otvoren i transparentan odnos sa bankom.

"Velikih ulaganja u nekretnine, poput hotela ili poslovnih zgrada kao što je to banka radila u prošlom vremenu, više neće biti“, navodi Kissing.

Prema njegovim riječima, prednost Hypo banke na novom tržištu jeste i sama činjenica da je Evropska banka za obnovu i razvoj kao vlasnik već prisutna na ovim prostorima u različitim infrastrukturnim projektima.

"Dobra pozicija i potencijal koji imamo trebamo i iskoristiti kako bi se kao banka bolje pozicionirali na tržištu. Trenutno smo na sedmoj poziciji među bankarskim grupacijama, a naš plan je da budemo bolje pozicionirani", istakao je Kissing.

Kada je riječ o uslovima poslovanja na ovim prostorima, Kissing kaže da je put ka EU ogromna prilika i za javni i za privatni sektor koju treba iskoristiti.

"Brža i efikasnija administracija i ulaganje u infrastrukturu uvijek će se višestruko isplatiti", poručuje Kissing.

"Advent International", globalno aktivni investitor privatnog kapitala, i EBRD preuzeli su 17. jula ove godine "Hypo Group Alpe Adria AG /HGAA/" i njenu mrežu banaka u jugoistočnoj Evropi od Heta - "wind down" društva bivše Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije.

Sporazum o kupoprodaji, potpisan je 22. decembra 2014. godine.

Hypo banka ima oko 1,2 miliona klijenata i 250 poslovnica u pet zemalja - Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Za novog predsjednika uprave mreže banaka u Jugoistočnoj Evropi čije će sjedište i dalje biti u Klagenfurtu imenovan je Ulrich Kissing koji će banku voditi sa članom Uprave nadležnim za finansije Johannesom Prokschom, članom Uprave nadležnim za rizike Stefanom Seldenom i članom Uprave nadležnim za operacije i šefom prodaje Rainerom Sichertom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital