Vlada FBiH: Odredba Zakona o bankama jasna

31.08.2017. 13:41 / Izvor: Fena
Vlada FBiH: Odredba Zakona o bankama jasna

Ova odredba je jasna i precizna i primjena odredbe člana 64. stav 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH ne ostavlja nedoumice.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatila inicijativu za davanje izvornog tumačenja člana 58. stav (2) Zakona o bankama FBiH, koju su podnijeli direktor Sparkasse Bank d.d. Bosna i Hercegovina Sanel Kusturica i izvršni direktor Amir Softić, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Naime, Vlada smatra da je jasna odredba Zakona po kojoj Odbor za reviziju za svoj rad direktno odgovara Nadzornom odboru banke, a članove imenuje Nadzorni odbor na period od četiri godine uz mogućnost imenovanja na dva uzastopna mandata.

Polazeći od mišljenja Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Vlada FBiH nije prihvatila amandman koji je na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica podnio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević.

Vlada ostaje pri tekstu Prijedloga ovog zakona utvrđenog na 100. sjednici održanoj 27.4.2017. godine i koji je u parlamentarnoj proceduri.

Rješavanje socijalno-statusnih pitanja pripadnika branilačke populacije predviđeno je Sporazumom Vlade Federacije BiH i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu Federacije BiH na poziciji resornog federalnog ministarstva, namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija, koji je potpisan s predstavnicima boračkih udruženja.

Federalna vlada je ocijenila da nije potrebno davati autentično tumačenje člana 9. stav 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, što je traženo inicijativom načelnice Općine Visoko.

Ova odredba je jasna i precizna i primjena odredbe člana 64. stav 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH ne ostavlja nedoumice.

Povodom Prijedloga zakona o dopuni Zakona o državnoj službi u FBiH, čiji je predlagač Klub poslanika BPS - Sefer Halilović u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Federalna vlada smatra da je predložena norma nejasna zato što je već propisano da je u slučaju pokretanja postupka u skladu sa Zakonom, rukovodilac organa državne službe dužan državnog službenika odmah suspendirati. Dakle ovom odredbom su obuhvaćeni svi državni službenici, bez obzira na to da li se radi o rukovodećim ili ostalim državnim službenicima. Ukoliko je namjera predlagača bila da se izdvoje određeni rukovodeći državni službenici, neophodno je precizirati na koje se to rukovodeće državne službenike odnosi, navedeno je u mišljenju Federalne vlade.

Vlada smatra da nema potrebe za davanjem autentičnog izvornog mišljenja Zakona o udruženjima i fondacijama, što je tražio Sindikat radnika zdravstva u Kantonu Sarajevo. Naime, članom 15. stav 3. Zakona propisano je da udruženje može imati svoje organizacione oblike (podružnice, ogranke, klubove i slično) u skladu sa statutom. Dakle, nema formalno-pravnih prepreka za upis podružnica u Registar.

Vlada Federacije BiH je danas konstatovala da nema primjedbi niti sugestija na Nacrt osnova za pristupanje protokolima 15. i 16. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te istovremeno podržava potpisivanje i ratifikaciju dokumenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital