SEE Link i RBI postaju strateški partneri

26.06.2018. 14:07 / Izvor: Akta.ba
SEE Link i RBI postaju strateški partneri

Centar za poslove sa vrijednosnim papirima RBI grupacije u ulozi post trgovinske infrastrukture za trgovanje putem SEE Link-a

SEE Link, zajednička platforma za trgovanje koja trenutno obuhvata sedam berzi u Jugoistočnoj Evropi (JIE), namjerava lansirati inovativno rješenje za poravnanje prekograničnih transakcija trgovanja razvijeno od strane Raiffeisen Bank International (RBI) sa sjedištem u Beču. U tu svrhu predstavnici osnivača platforme, Zagrebačke, Bugarske i Makedonske berze, te SEE Linka sa sjedištem u Skoplju su u Beču, potpisali Memorandum o razumijevanju sa RBI.

"RBI je veoma zainteresovana za povećanje aktivnosti na berzama u Jugoistočnoj Evropi, te je stoga pozdravila osnivanje SEE Link-a 2014. godine. Sretni smo što možemo ponuditi platformu sa našim rješenjem za poravnanje i usluge vezane za sredstva. Članice uključenih berzi ubuduće će moći trgovati i poravnavati transakcije trgovanja putem SEE Linka. Nadalje, našim međunarodnim klijentima bit će omogućen jednostavan pristup pomenutim tržištima putem našeg Centra za GSS operacije", pojasnio je Attila Szalay-Berzeviczy, rukovodilac Odjela za poslove sa vrijednosnim papirima RBI grupacije.

Centar za GSS operacije pri RBI funkcionisat će kao pokretač poravnanja transakcija trgovanja obavljenih putem SEE Linka. RBI je jedna od vodećih skrbničkih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE) i već je uvezana sa deset Centralnih depozitara vrijednosnih papira u deset zemalja regiona, čime omogućava jednostavan pristup klijenata tim tržištima. Zahvaljujući svom jedinstvenom rješenju, SEE Link je u mogućnosti da se suoči s izazovima poravnanja i pružanja usluga u vezi sa sredstvima uzrokovanim razlikama u valutama i pravnim propisima u zemljama učesnicama.

"Ovim Memorandumom o razumijevanju otvara se put ka još jednom veoma važnom dodatnom dijelu slagalice vezane za našu infrastrukturu za regionalno usmjeravanje naloga. Veoma smo zadovoljni što će RBI ubuduće biti u mogućnosti da, pored postojećeg sistema, ponudi svoje usluge i regionalnim učesnicima na tržištu. Vjerujemo da će se ovim olakšati izazovni proces prekograničnog poravnanja u JIE i privući novi investitori izvan regiona", rekao je Ivan Steriev, predsjednik Nadzornog odbora SEE Link-a i direktor Makedonske berze.

SEE Link podržava Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u vidu granta za uspostavljanje elektronskog sistema za usmjeravanje naloga. Hannes Takacs, rukovodilac Odjela za razvoj ECM i CMI pri EBRD-u sretan je zbog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, te je izjavio: "Potrebno je uložiti dodatne napore u pokretanje regionalne saradnje, konsolidaciju i usaglašavanje tržišta kapitala u regionu. EBRD se uključila u rješavanje nekih pitanja, u smislu pružanja podrške u primjeni SEE Linka kao linka za prekogranično trgovanje. Uvezivanje berzi unutar regiona u vidu usmjeravanja naloga prvi je korak ka regionalnoj integraciji tržišta vrijednosnih papira.

Također, da bi se proširila baza investitora, neophodno je poboljšati pristupačnost i efikasnost tržišta. Smatramo da je inicijativa pokrenuta od strane berzi članica SEE Linka i RBI važan korak za unapređenje usluga nakon trgovanja kod prekograničnih transakcija trgovanja i jačanje regionalne saradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital