D&B snizio državni rejting Japanu

29.03.2011. 10:31 / Izvor: eKapija.ba
D&B snizio državni rejting Japanu

Dun & Bradstreet (D&B), najveća bonitetna kuća na svijetu, snizila je rejting Japanu uz negativnu daljnju prognozu zbog stanja sa nuklearnom elektranom u Fukushimi čime je prouzrokovana nestašica električne energije u istočnom Japanu od kako je tsunami pogodio regiju Tohoku u ožujku, saopćeno je iz bonitetne kuće ‘BonLine d.o.o.’ koja ekskluzivno zastupa interese bonitetne kuće D&B za područje Hrvatske i BIH.

Ukoliko se i riješe pitanja sigurnosti sa nuklearkom u D&B očekuju da će se sa njenom rekonstrukcijom pričekati do trećeg kvartala ove godine zbog težih poremećaja u lancima dobave i infrastrukturi. Obujam potresa u lancima dobave u zemlji, kao i u japanskoj vanjskoj trgovini će postati jasniji slijedećih tjedana, dok je opća procijena analitičara u D&B da je stanje znatno ozbiljnije nego 1995 kada je potres pogodio Kobe i izazvao ekonomske gubitke u iznosu od 100 milijardi US dolara.

Pod pretpostavkom da neće biti većih civilnih izvanrednih situacija zbog strahova od nuklearnog zračenja, D&B je revidirao prognozu realnog rasta BDP-a za 2011 od +0,6% na -0,4%, kao i prognozu za inflaciju u Japanu koja će u 2011 biti pozitivna (0,6%) u odnosu na prethodnu prognozu blage deflacije. I u najboljem slučaju glavni nedostatak je bazno opterećenje pri generiranju kapaciteta u istočnom Japanu, zbog prekinutog rada nekoliko nuklearnih tvornica, koje će dovesti do zatvaranja industrija i u dijelovima zemlje udaljenijim od neposrednog utjecaja tsunamija, što može trajati tjednima i ometati početak rekonstrukcije i nakon završetka drugog kvartala.

Energija će biti restriktivna i za domaćinstva koja imaju prioritet nad industrijom. Prekidi u radu cestovnog, željezničkog i vodenog prometa, kao i prekidi u struji će otežati isporuku ugljena, prirodnog plina i naftnih derivata iz inozemstva, tako da će nekoliko glavnih uvoznika vjerojatno biti prisiljeni da neposredno proglase stanje više sile. Ne samo nuklearna postrojenja već i neke termoelektrane su u ožujku zatvorene kao i trećina kapaciteta naftnih rafinerija.

U međuvremenu se nastavljaju strahovi od nuklearnog zračenja sa pokušajima da se osiguraju nuklearni reaktori i riješe mogući lančani problemi u Fukushimi. U svijetlu ovih činjenica, i pored toga što je većina japanske privrede i naseljeni centri izvan područja pogođenim tsuamijem, ostaje negativna prognoza za rizik ove države.

izvor: BonLine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital