Dun & Bradstreet: Rejting BiH snižen

08.06.2011. 10:54 / Izvor: eKapija.ba
Dun & Bradstreet: Rejting BiH snižen

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu, Dun & Bradstreet snizila je rejting Bosni i Hercegovini sa DB6a na DB6b, saopćeno je iz bonitetne kuće BonLine koja je ekskluzivni zastupnik D&B-a za poduručje RH i BiH.

Rejting nije povećan niti jednoj zemlji, a snižen je Alžiru (političke tenzije), Mađarskoj (vladini loši pokušaji promjene političkog okvira), Maroku (veći sigurnosni rizik te političke tenzije), Peruu (politička nesigurnost uoči predsjedničkih izbora), Saudijskoj Arabiji (teška politička situacija) te Siriji (porast nasilja i prosvjeda).

Kao glavni razlog snižavanja rejtinga BIH navodi se problem u formiranju vlade na nacionalnom i entitetskom nivou koji traje već sedam mjeseci nakon izbora. Povod tome je nemogućnost dogovora SDP-a i dviji hrvatskih stranaka oko podijele vlasti na nivou Federacije, ali također i na nacionalnom nivou jer srpska stranka ne želi koalirati sa SDP-om bez prisustva jedne hrvatske stranke.

D&B nije siguran kako će se ova kriza vlasti okončati. U najboljem scenariju, izbori će se ponovno održati u federaciji te će se formirati vlada koja uključuje glavne hrvatske stranke, te će to omogućiti formiranje vlade na nacionalnom nivou. Strani investitori zbog svega ovoga moraju se pripremiti da će nadolazeći period biti nesiguran.

Kratkoročno, kriza vlasti imati će negativne efekte na BIH ekonomiju. Nacionalna vlada ne može odobriti budžet za 2011 godinu, što otežava alociranje sredstava za javni sektor i naravno negativno se odražava na ekonomski rast. Država također ne može odobriti internacionalne kredite. Investicije će također padati i to drugu godinu za redom (prošle godine direktne strane investicije pale su za 21%) jer strane firme čekaju na okončanje krize vlasti. Nemogućnost formiranja vlade također znači da BIH ne može niti implementirati reforme za pristupanje EU, tako da je i taj proces trenutno zakočen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital