Multilateralna kompenzacija

Simbolični iznosi ostali za prebijanje

06.04.2023. 08:24 / Izvor: Glas Srpske
Berza

Privrednici i javni sektor kompenzovali su 8,76 miliona maraka obaveza i potraživanja na drugoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Privrednici i javni sektor kompenzovali su 8,76 miliona maraka obaveza i potraživanja na drugoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji, što je za oko 4,6 miliona manje u odnosu na prvu rundu koja je održana u februaru.

Prema preliminarnom izvještaju objavljenom na internet stranici Banjalučke berze, u kompenzaciji koja je sprovedena 4. aprila obaveze i potraživanja kompenzovalo je 380 učesnika, koji do sutra do 15 časova mogu ispravljati preliminarne izvještaje.

Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji.

Izvještaj Banjalučke berze pokazuje da je i broj učesnika na drugoj kompenzaciji bio manji u odnosu na prošlu rundu i to za oko 50 subjekata. 

Iako je iznos koji su uspjeli kompenzovati znatno manji nego u ranijim rundama, direktor “Vodovoda” u Čelincu Miloš Zeljić kaže da redovno učestvuju na svakoj kompenzaciji jer na ovaj način jednostavnije i brže dolaze do svog novca.

"Uspjeli smo kompenzovati negdje oko 2.000 maraka i veoma smo zadovoljni. U ranijem periodu prebijali smo veće iznose ali i naša potraživanja su bila veća, sada su znatno smanjena pa samim tim i kompenzovani iznosi putem tog sistema na berzi", rekao je Zeljić.

I preduzeće “Gas-Res” čest je učesnik na multilateralnim kompenzacijama.

"U zavisnosti od kvartala do kvartala, zavisi iznos kompenzacije, nekad je to simboličan iznos od nekoliko hiljada maraka, a nekad i veća suma. Sada je to bilo oko 50.000 KM, ali mi nemamo mnogo kupaca pa ni ti iznosi ne mogu biti veliki", rekao je za “Glas” direktor “Gas-Resa” Momčilo Antonić.

Račune putem kompenzacija redovno čisti i Fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša.

"Ne znam tačan iznos koji smo sada uspjeli prebiti, ali mnogo nam znači taj sistem za potraživanja koja sporije naplaćujemo i to je uglavnom da bismo sravnali stanje s nekim javnim preduzećima ili za bolovanje radnika. Vrlo je tu malo privrednih društava s kojima sarađujemo", rekao je vlasnik i direktor “Dermala” Radenko Bubić.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Prema podacima Banjalučke berze od početka uspostavljanja Jedinstvenog sistema za multilateralne kompenzacije i cesije 2.667 različitih poslovnih subjekata kompenzovalo je oko 1,12 milijardi KM obaveza i potraživanja, što je značajno doprinijelo smanjenju nelikvidnosti u privredi i javnom sektoru.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore Republike Srpske.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital