PREBIJANJE POSTAJE JEDNOSTAVNIJE

Banjalučka berza planira uvođenje elektronskog akceptnog naloga

19.04.2023. 08:05 / Izvor: Glas Srpske
BERZA

Banjalučka berza planira uvođenje elektronskog akceptnog naloga, zahvaljujući kojem će prebijanje obaveza i potraživanja biti lakše i jednostavnije.

Uspostavljanje sistema multilateralne kompenzacije značajno je doprinijelo smanjenju nelikvidnosti u privredi i javnom sektoru, a kako bi finansijski sistem Republike Srpske bio još napredniji Banjalučka berza planira uvođenje elektronskog akceptnog naloga, zahvaljujući kojem će prebijanje obaveza i potraživanja biti lakše i jednostavnije, sa unaprijed dogovorenim rokom dospijeća.

Od početka uspostavljanja Jedinstvenog sistema za multilateralne kompenzacije i cesije, odnosno od oktobra 2015. godine, preduzeća i javni sektor u Srpskoj kompenzovali su oko 1,12 milijardi KM obaveza i potraživanja, a sa ciljem unapređenja sistema Banjalučka berza će omogućiti izdavanje elektronskog akceptnog naloga čiji je koncept već usaglasila s privrednicima.

U berzi ističu da je formirana i radna grupa koja je radila na izmjeni Zakona o multilateralnim kompenzacijama i cesijama, a Vlada RS je usvojila njen izvještaj i ovlastila Ministarstvo finansija da izradi prijedlog izmjene zakona.

"Usvajanjem predložene izmjene zakona prešlo bi se na kontinuiran rad sistema multilateralne kompenzacije i svi privrednici bi mogli na dobrovoljnoj osnovi izdavati elektronske akceptne naloge", rekli su u Banjalučkoj berzi.

Pojašnjavaju da bi elektronski akceptni nalog bio sličan akceptnom nalogu koji je nekada bio u upotrebi, te da bi dužnik izdavanjem tog obrasca kroz sistem kompenzacije priznao obavezu koja bi se izmirila povjeriocu izvršenjem na žiro-računu dužnika na tačno određen datum u budućnosti.

"Ovo izvršenje vršilo bi se na osnovu komunikacije multilateralnog sistema i banaka kod kojih se nalaze glavni računi. Osim izvršenja na žiro-računu, postojala bi mogućnost automatske blokade dužnika u slučaju nemogućnosti izmirenja obaveza, u slučaju nedostatka novca na računu", pojasnili su u Banjalučkoj berzi.

Dodaju da bi osim elektronskog izdavanja, osnovne prednosti ovako kreiranog naloga bile i jednostavan prenos na nove povjerioce kroz sistem kompenzacije do dana dospijeća formulara, mogućnost kompenzovanja obaveza po osnovu izdatih elektronskih akceptnih naloga i kontinuirani rad sistema s obzirom da bi se ti obrasci mogli izdavati svaki dan.

"Ovakav vid plaćanja unio bi značajnu likvidnost u finansijski sistem Republike Srpske", navode u Banjalučkoj berzi. 

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za “Glas” da je kompenzacija dala odlične rezultate i ostvarila cilj jer su se zahvaljujući sistemu mnoga preduzeća riješila dugovanja ili potraživanja na efikasniji i jednostavniji način.

"Sve što ide u pravcu digitalizacije, ubrzavanja procesa, olakšavanja i praćenja tog procesa kompenzacije, privreda podržava jer će biti u funkciji smanjenja dugovanja. Uz kontinuiran proces rezultati će biti daleko bolji", kazao je Ćorić.

Jedan od planova Banjalučke berze jeste da se sistem multilateralne kompenzacije i cesije koristi za plaćanje komunalnih računa fizičkih lica obustavom od plata zaposlenih radnika.

"Ovakav vid plaćanja povećao bi iznos kompenzovanih obaveza i potraživanja na sistemu, a za zaposlene radnike bi bilo jeftinije da na taj način izmiruju račune za komunalne usluge", rekli su u berzi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital