Tržište privlači investitore

15.03.2010. 10:41 / Izvor: Fokus
Tržište privlači investitore

Strana ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila su 452 miliona eura, što je za 36 odsto manje u odnosu na 2008. godinu, kada je zabilježen priliv stranih investicija u iznosu od 701 milion eura.

"Smanjenju stranih ulaganja u BiH u izvjesnoj mjeri doprinio je i oprezniji, odnosno usporeniji, pristup privatizaconim procesima, zbog znatno nepovoljnijih cijena koje su se mogle postići u globalnom recesijskom okruženju za firme koje su trebalo da budu privatizovane. Međutim, veoma je bitno istaći da postojeći strani investitori nisu napustili BiH, te da su izrazili spremnost da nastave i dalje da ulažu, kada se globalna krizna kretanja stabiliziraju", kažu u Agenciji za promociju stranih ulaganja u BiH - FIPA.

Najnoviji izvještaj Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju pokazao je da je priliv stranih ulaganja u svijetu u 2009. godini smanjen za 39 odsto u odnosu na 2008. godinu. Prema ovom izvještaju, pad stranih investicija pogodio je u 2009. godini i bogate i siromašne zemlje, pa tako i BiH.

"Zemlje koje su prošle godine najviše ulagale u BiH jesu Austrija sa 77,8 miliona eura, Slovenija sa 59,2 miliona eura, Njemačka sa 51,5 miliona eura, Turska sa 47,2 miliona eura, a zatim slijede Hrvatska, Srbija i Rusija", navode u Agenciji za promociju stranih ulaganja.

Globalna ekonomska kriza značajno je uticala na ekonomiju u BiH, što se u kombinaciji s drugim strukturalnim problemima i malom konkurentnošću domaće ekonomije odrazilo na smanjenje svih ključnih ekonomskih indikatora u zemlji.

"Što se tiče zakonske regulative za otvaranje firmi ili početak novog posla u BiH, ona ne bi trebalo da predstavlja veliku prepreku za strane ulagače, naročito nakon provedbe reformi koje su poznatije pod nazivom "giljotina propisa", a koje su već provedene u RS i u završnoj su fazi u FBIH", ističu u Agenciji.

Prema njihovim navodima, zakonska regulativa koja uređuje proceduru za registrovanje preduzeća jeste dosta jednostavna i trebalo bi da bude izvršena u okviru zakonski predviđenog roka od 15 dana.

U praksi povremeno dolazi, zavisno o lokaciji ili pojedinačnom slučaju, do nedostavljanja adekvatne dokumentacije ili odstupanja od propisanih rokova, pa ta procedura može potrajati i do 30 ili 45 dana.

"Kada odlučuju gdje ulagati novac, strani investitori procjenjuju više aspekata neke zemlje. Jedan od osnovnih jeste veličina tržišta, a BiH ima tržište od oko četiri miliona stanovnika. Tržišta tih veličina nisu atraktivna da bi velike kompanije svoje strategije fokusirale na njih. Nisu to ni zanemarljiva tržišta, ali ne omogućavaju lociranje većih proizvodnih kapaciteta koji bi imali regionalnu ili širu dimenziju", objašnjavaju u Agenciji.

Politička stabilnost, uređen pravni sistem, stabilna valuta i finansijski sektor, mogućnosti za ulaganje u različite sektore, prihvatljiva cijena radne snage i slično, jesu bitni elementi za svakog investitora prilikom donošenja odluke o investiranju.

"BiH ima određenih prednosti u oblastima poput elektro-energetike i infrastrukture, koje bi mogle privući značajna strana ulaganja. Međutim, neophodno je urediti politički, pravni i ekonomski ambijent. Bez toga, teško da će doći do značajnog povećanja investicija", zaključuju u Agenciji za promociju stranih ulaganja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital