Nafta se stabilizirala iznad 68 USD

02.09.2009. 15:31 / Izvor: Fena
Nafta se stabilizirala iznad 68 USD

Cijene nafte na svjetskim su se tržištima 02.09.2009. godine stabilizirale iznad razine od 68 dolara za barel, nakon što su pad zaliha sirove nafte u SAD-u i posljedična očekivanja o rastu potražnje u najvećem svjetskom potrošaču zakočili 3-postotni pad cijena od prethodnog dana.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u oktobru poskupio je 12 centi na 68,17 dolara, nakon što je nakratko dotaknuo najnižu razinu u dvije sedmice od 67,85 dolara a u utorak zabilježio minus od gotovo tri posto, spustivši se na 68,05 dolara. Na tržištu u Londonu barel je bio u plusu 10 centi i iznosio je 67,83 dolara.

Američka vlada objavit će tokom dana vlastiti sedmični izvještaj o zalihama nakon jučerašnjeg optimističnog sedmičnog izvještaja Američkoga naftnog instituta (API), koji je objavio da su američke zalihe sirove nafte pale za 3,2 miliona barela u prošloj sedmici dok su analitičari očekivali njihov pad za 600.000 barela.

"Mislim da su cijene porasle nakon izvještaja API-ja, koji je pokazao iznenađujuće veliki pad zaliha, pa neki možda očekuju da će i izvještaj američke vlade biti sličan", kazao je Carsten Fritsch, naftni analitičar iz Commerzbank.

Fritsch je međutim upozorio da nema jamstava da će se današnji podaci Washingtona poklopiti s brojkama API-ja. "Korelacija između dva izvještaja nije bila najbolja prošlog mjeseca, tako da nisam jako optimističan", dodao je.

U utorak su se tržišta našla pod pritiskom rasprodaja na Wall Streetu, te pada vrijednosti dionica u Aziji i Evropi zbog zabrinutosti o održivosti ovogodišnjeg rasta dionica.

Značajniji rast cijena u srijedu pritisnule su pak nepovoljne vijesti iz Kine, gdje su se zalihe sirove nafte krajem jula popele na gotovo rekordne razine, nakon što je uvoz sirove nafte premašio rekordu količinu sirove nafte koju su rafinerije preradile, objavile su poslovne novine.

Gospodarski podaci koji će biti objavljeni tokom dana, o nezaposlenosti u augustu i julskim narudžbama tvornica, a za koje se očekuje da će biti pozitivni, mogli bi potkrijepiti ocjene o postupnom oporavku u SAD-u i dati dodatne smjernice trgovcima, prenio je Business.hr.

OPEC je odvojeno izvijestio da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u utorak iznosila 68,11 dolara, 2,26 dolara manje nego dan ranije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital