Kompanije se okreću novim izvorima: Preko burze do sredstava za investicije

31.12.2014. 14:02 / Izvor: eKapija.ba
Kompanije se okreću novim izvorima: Preko burze do sredstava za investicije

Putem javne ponude, u proteklom periodu je ukupno 6 kompanija emitiralo korporativne vrijednosne papire, od čega su tri puta u pitanju bile korporativne obveznice, dva puta komercijalni zapisi i jedna emisija dionica, kažu iz SASE-a.

Putem javne ponude, u proteklom razdoblju je ukupno šest kompanija emitiralo korporativne vrijednosne papire, od čega su tri puta u pitanju bile korporativne obveznice, dva puta komercijalni zapisi i jedna emisija dionica.

Sve javne ponude za korporativne vrijednosne papire bile su uspješne osim posljednje, tj. osim emisije obveznica Vakufske banke jer u tom momentu nije bilo zainteresiranih kupaca/investitora, kažu za ekapija.ba iz Sarajevske burze (SASE).

Prva kompanija koja se odlučila na ovaj način prikupiti novčana sredstva bila je FIS Vitez, koja je emitirala komercijalne zapise 2009. godine.

"Kompanije koje su se odlučile doći do potrebnog kapitala putem burze,  izdale su korporativne vrijednosne papire ukupne nominalne vrijednosti od 4.626.000,00 KM, ne uključujući vrijednost posljednje neuspješne emisije", kažu nam iz SASE-a.

Navode da je već u januaru 2015. godine zakazana aukcija za korporativne obveznice kompanije Agencije TEC, ukupne nominalne vrijednosti u iznosu od 500.000 KM.

"Vrlo je pozitivno to što kompanije prepoznaju ovaj način prikupljanja sredstava za svoje investicije i razvoj poslovanja kao brži, jeftiniji i sigurniji od tradicionalnih načina, navode iz SASE-a. Dodaju da je Sarajevska burza na raspolaganju svim kompanijama koje su zainteresirane za ovaj vid osiguranja kapitala za određene investicije, a sve informacije, kao i stručnu pomoć, uvijek mogu dobiti kako na Burzi, tako i u brokerskim kućama ovlaštenim za ovu vrstu poslova.

Što se tiče suradnje sa Istanbulskom burzom, direktor Sarajevske burze Tarik Kurbegović, kaže da su već dogovorili okvire narednih projekata, od kojih je jedan od najznačajnijih "Order routing system", odnosno takav sistem koji će omogućiti investitorima sa Istanbulske burze da direktno trguju vrijednosnim papirima na SASE-u, i obrnuto.

''To će biti sjajna predispozicija za strana ulaganja u domaće kompanije, jer je dostupnost informacija i laka dostupnost investiranja, bitan faktor u privlačenju investitora. Naravno, i nedavno „lansiranje“ fjučersa vezanih za SASX-10 na tursko tržište u tom je smislu vrlo značajno, a o njegovim rezultatima moći ćemo razgovarati nakon protoka određenog vremena'', kaže za ekapija.ba Kurbegović.

Kad su u pitanju planovi za narednu, 2015. godinu, Sarajevska burza će, kako saznajemo, aktivno sudjelovati u nekoliko projekata. Osim već pomenutog "order routing system", radit će na poboljšanju i proširivanju novih tehnologija, vezanih prvenstveno za aplikaciju "data vending system", koji omogućava distribuciju podataka i informacija sa SASE-a investitorima širom svijeta.

Aktivnosti će usmjeriti i na emitente, odnosno kompanije listirane na Burzi, a u cilju uspostavljanja i proširivanja međusobne suradnje, te stvaranja pozitivnog ambijenta na tržištu kapitala, čiji su jako važan dio upravo emitenti.

Navode da će intenzivno raditi na tome da kompanije, kojima se trguje na SASE, zauzmu mjesto koje im pripada, a to je uloga aktivnog subjekta na tržištu kapitala. Ni naredne godine, kažu, neće zanemariti edukacijske programe i programe podrške mladima, a koji će se realizirati kroz suradnju sa visokoškolskim ustanovama, te asocijacijama.

Što se tiče predviđanja za iduću godinu smatraju da je davanje procjena o trendovima vrlo nezahvalan posao i na mnogo stabilnijim tržištima od ovog našeg. No, ono što sa sigurnošću, mogu tvrditi, navode, je to da je Sarajevska burza ulagala napore, i nastavit će i u narednom razdoblju usmjeravati svoje resurse na poboljšanje stanja na tržištu kapitala, na njegov razvoj, kao i na na ukupan razvoj bh. ekonomije.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital