Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period od 19.05. - 23.05. 2008. godine

26.05.2008. 11:59 / Izvor: Advantis Broker
Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period od 19.05. - 23.05. 2008. godine

Prva „puna“ radna sedmica koja je uslijedila nakon velikog broja praznika, ali i nakon 3. konferencije Banjalučke berze na kojoj je najavljen i prvi IPO nije donijela značajnije promjene. Očekivani optimizam koji se javljao nakon dosadašnjih konferencija, ovaj put evidentno je izostao. Štaviše, melanholiju ovosedmičnog trgovanja razbijala je uglavnom trgovina municipalnim obveznicama Opštine Laktaši, čijim je upisom svih 100.000 emitovanih hartija uspješno završena prva emisija ovih obveznica u Republici Srpskoj. Ni približavanje 25. maja za kada je najavljeno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi bar malo mogao da trgne iz letargije ovo uspavano tržište, za sad nije donijelo značajnije efekte. U takvom ambijentu, gdje većina ulagača sa niskopozicioniranim nalozima dočekuje nestrpljive prodavce i u iščekivanju tog „nekog“ dugo očekivanog pozitivnog impulsa indeksi su nastavili lagano da klize u negativna područja. Tako je BIRS ovu sedmicu završio sa minusom od 1,71%, ERS10 je izgubio 1,26% svoje vrijednosti dok je „najbolje“ prošao FIRS sa minusom od podnošljivih 0,25%.

Već uobičajeno, na službenom berzanskom tržištu najtraženije su bile akcije Tržnice AD Banja Luka (BLSE:TRZN-R-A) kojima je ostvaren najveći promet u iznosu od 187.269 KM i rast cijene od 1,68% i akcije Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) kojima je uz rast cijene od 2,84% ostvaren promet od 125.365 KM. Nakon duže vremena, ponovo su aktivne bile i akcije Banjalučke pivare kojima je zadnjeg dana ovosedmičnog trgovanja po cijeni od 0,65 KM protrgovana količina od 231.000 akcija i ostvaren značajan promet od 150.150 KM i rast vrijednosti od 3,17%. Sve veću pažnju investitora nastavile su da privlače obveznice po osnovu stare devizne štednje Republike Srpske (BLSE:RSDS-O-A) kojima je ostvaren rekordan sedmični promet od 268.712 KM uz rast vrijednosti od 1,05%. Titulu dobitnika ovosedmičnog trgovanja ponijele su akcije Birača AD Zvornik (BLSE:BIRA-R-A) ostvarivši rast vrijednosti od 7,60%. Ipak veći je spisak onih koji su ostvarili značajan pad vrijednosti, a sa minusom od 7,80% prednjačile su akcije Mire AD Prijedor (BLSE:MIRA-R-A), dok su ih sa padom vrijednosti od 6,09% pratile akcije Željeznica Repubile Srpske AD Doboj (BLSE:ZERS-R-A) koje su se tako spustile na najnižu vrijednost od početka septembra 2006. godine. Od akcija iz sektora elektroprivrede, tačnije distribucije, najgore su prošle akcije Elektrohercegovine AD Trebinje (BLSE:EKHC-R-A) izgubivši 10% svoje vrjednosti, dok su ih sa minusima od 7,5%, odnosno 6,15% pratile akcije Elektrodistribucije AD Pale (BLSE:EDPL-R-A) i Elektro Doboja AD Doboj (BLSE:ELDO-R-A).

Od akcije zif-ova, ubjedljivo najveći promet u iznosu od 337.984 KM ostvaren je akcijama ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) uz rast vrijednosti od 1,64%. Akcije ZIF-a Kristal Invest fond (BLSE:KRIP-R-A) su uz promet od 69.416 KM tokom sedmice ostvarile zančajan pad vrijednosti u iznosu od 5,68% čime su ponijele titulu gubitnika, dok su titulu dobitnika sa rastom vrijednosti od 4,54% ponijele akcije ZIF-a Polara invest fond (BLSE:PLRP-R-A) koje su kraj sedmice dočekale sa prosječnom cijenom od 9,90 KM.

Značajan dio ovosedmičnog prometa ostvaren je kroz tri preuzimanja. Kroz preuzimanje akcija preduzeća Jelšingrad FMG AD Gradiška ostvaren je promet od 1.18.017 KM i preuzeta količina od 28,24% akcija po cijeni od 0,80 KM. Kroz preuzimanje akcija preduzeća Sloboprom DD Brčko ostvaren je promet od 135.691 KM i po cijeni od 8,00 KM preuzeta količina od 8,65% akcija, dok je kroz preuzimanje preduzeća Ozrenturist AD Doboj ostvaren promet od 90.936 KM i po cijeni od 0,20 KM preuzeta količina od 10,25% od ukupnog broja emitovanih akcija.

Tokom sedmice objavljeni su finansijski izvještaj za prvi kvartal 2008. godine za preduzeća: Autoprevoz AD Banja Luka, Hidroelektrane na Trebišnjici AD Trebinje, Alpro AD Vlasenica, kao i finansijski izvještaj za 2007. godinu Kosig Dunav osiguranje AD Banja Luka za koje je objavljen i revizorski izvještaj za 2007. godinu. Objavljeni su i revizorski izvještaji za 2007. godinu za Prijedorčanku AD Prijedor i za Prijedorputeve AD Prijedor.

Objavljeni su oglasi o sazivanju skupštine akcionara za Bobar banku AD Bijeljina, Boksit AD Milići, Jahorina KOIN AD Pale, RITE Ugljevik AD Ugljevik, Tržnica AD Banja Luka, Prijedorputeve AD Prijedor i ZIF Zepter fond.

Bečka berza i Banjalučka berza su u petak 16. maja potpisale ugovor o distribuciji podataka sa Banjalučke berze. Prema potpisanom ugovoru podaci sa trgovanja sa Banjalučke berze će se distribuirati direktno kroz sistem distribucije podataka Bečke berze. Time će podaci sa trgovanja na Banjalučkoj berzi biti dostupni međunarodnim investitorima, u isto vrijeme i u istom obliku kao i podaci sa Bečke berze.

Zdravko Janković, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital