SASE: U proteklih 15 godina više od sedam milijardi KM prometa

Kapital / BH BERZE

SASE: U proteklih 15 godina više od sedam milijardi KM prometa

Prva transakcija na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira (SASE) obavljena je na današnji dan, prije 15 godina.  

13.04.2017. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Prva transakcija na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira (SASE) obavljena je na današnji dan, prije 15 godina.  

Ukupan promet tog prvog dana trgovine iznosio je 3.099,20 KM i realiziran je u dvije transakcije. Tog utorka, 12. aprila 2002. godine, protrgovano je deset dionica (tadašnjeg) Privatizacijskog investicionog fonda "Big Investiciona grupa" po cijeni od 9,92 KM po dionici, kao i 30 dionica "VGT-Osiguranja" d.d. Visoko, po cijeni od 100 KM po dionici. 

U proteklih 15 godina na Sarajevskoj berzi zabilježeno je više od sedam milijardi prometa (do današnjeg dana ukupan promet je 7.192.241.962,31 KM), zaključeno je 614.148 transakcija u kojima je prometovano sa 658.596.015 vrijednosnih papira. 

Berza je u proteklih 15 godina imala svoje uspone i padove, kroz koje je nesumnjivo rasla i jačala. Prošla je dug put, od pukog mjesta za promjenu vlasništva nad dionicama upisanim u postupku masovne privatizacije, do finansijskog tržišta. Višestruko je proširila svoje kapacitete, kao i instrumente kojima se trguje.

Ostvarila je uspješne saradnje sa najrazvijenijim berzama u regionu, te primjenjujući najbolje prakse, izrasla u jedan od najbitnijih učesnika na domaćem tržištu kapitala. Aktivno učestvujući u edukativnim, profesionalnim i naučnim projektima u oblasti finansijskog i ekonomskog tržišta, te radeći na uvezivanju tržišta, Sarajevska berza je danas ravnopravan učesnik i priznat akter u globalnim tokovima i tržištima.

Višestruko proširujući pravce djelovanja, Sarajevska berza je snažno doprinijela transparentnosti na tržištu, u prilog čemu najjače govori podatak o tome da su u ranom stadiju razvoja tržišta samo najuporniji investitori mogli doći do osnovnih informacija o poslovanju kompanija kojima se trguje na berzi, a da su danas, svi podaci o kompanijama dostupni na jednom mjestu, na web-stranici SASE, na kojoj svaka kompanija u Federaciji BiH ima svoj profil. 

Sarajevska berza će i u budućnosti nastojati da, pored svoje primarne funkcije, povezivanja ponude i potražnje za vrijednosnim papirima, bude pokretač pozitivnih promjena na domaćem tržištu kapitala, da aktivno prati i sudjeluje u regionalnim i globalnim pravcima i trendovima, te da na taj način i dalje doprinosi ekonomskom razvoju i prosperitetu naše zemlje, saopćeno je iz SASE. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital