Vlada FBiH odobrila pozajmicu Evropske investicione banke od 50 mil KM

28.04.2008. 10:25 / Izvor: Oslobođenje
Vlada FBiH odobrila pozajmicu Evropske investicione banke od 50 mil KM

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora Vijeće ministara BiH donijelo je zaključak kojim je data saglasnost Evropskoj investicionoj banci (EIB) da zaključi sporazum o globalnoj pozajmici sa Novom Banjalučkom Bankom a.d. Banja Luka u iznosu od 25 miliona EUR (oko 50 miliona KM). Urađeno je to radi odobravanja kredita malim i srednjim preduzećima i opštinama koje zadovoljavaju kriterije EIB-a, a čija djelatnost obuhvata trgovinu i usluge, industriju, zaštitu životne sredine i racionalnu upotrebu električne energije.

Državna Vlada utvrdila je i četiri pojedinačna prijedloga osnova za zaključivanje sporazuma kojima će se omogućiti realizacija projekata za modernizaciju Univerziteta u Zenici, dvije bolnice i Dom zdravlja Mostar u ukupnoj vrijednosti od 14 miliona EUR. Realizacija ovih projekata proistekla je iz sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara i Vlade Republike Austrije, koji je potpisan 30. marta 2006. godine. Ova četiri beskamatna kredita s niskim servisnim troškovima, rokom otplate od 12 godina i grejs-periodom od četiri i po godine u potpunosti su locirana na Federaciju BiH, koja preuzima obavezu njihovog vraćanja.

Riječ je o prijedlogu osnova za zaključivanje sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Raiffeisen Zentralbank Osterreich za prokekat "Modernizacija Univerziteta u Zenici" vrijedan 4.975.020 EUR. Tu su i tri prijedloga osnova za zaključivanje sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Bawag P.S.K. Bank fur Arbeit und Wirtshaft und Osterreichische Postsparkasse Aktiengelsellschaft – projekat nabavke medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu "Safet Mujić" Mostar u vrijednosti od 2.564.570,37 EUR, projekat nabavke medicinske opreme za Kliničku bolnicu Mostar u vrijednosti od 5.592.429,67 EUR i projekat nabavke medicinske opreme za Dom zdravlja Mostar u vrijednosti od 811.155,37 EUR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital