Kapital / BANKARSTVO

Centralna banka BiH u devizama i zlatu ima 11,62 milijarde KM

02.03.2019. 08:57 / Izvor: Nezavisne novine

Devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), a koje obuhvataju devize i zlato, iznose oko 11,62 milijarde KM, odnosno 6,75 milijardi američkih dolara.

"Učešće zlata u ukupnom iznosu deviznih rezervi zauzima nešto ispod dva odsto, a na dan 26. februar 2019. godine iznosilo je oko 220 miliona KM. Na taj dan CB BiH raspolagala je sa 96.000 unci, odnosno oko tri tone zlata", rekli su za "Nezavisne" iz Centralne banke BiH.

Zanimljivo je da od 2013. godine do danas količina zlata kojom CB BiH raspolaže u portfoliju deviznih rezervi nije povećavana niti smanjivana.

Na pitanje da li je Centralna banka BiH opredijeljena za ulaganje deviznih rezervi u zlato, iz CB BiH nam je odgovoreno da odluke o kupovini i prodaji zlata predstavljaju interne investicione odluke i bazirane su na dostupnim analizama, očekivanjima i strateškom opredjeljenju, pa je i odluka o ulaganjima deviznih rezervi u zlato stvar strateške odluke CB BiH.

"Kao i druge centralne banke širom svijeta, CB BiH ne objavljuje niti javno komentariše svoje investicione politike i odluke koje se odnose na upravljanje deviznim rezervama. Politike i odluke CB BiH u domenu upravljanja deviznim rezervama su zasnovane na odgovarajućim ograničenjima i smjernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima, te na teorijskim postulatima i najboljim praksama koje primjenjuju centralne banke", rekli su iz CB BiH.

Inače, pojavile su se informacije da je BiH na 27. mjestu po rezervi zlata i deviza u Evropi, a iz CB BiH su rekli da tačnost tih podataka ne mogu ni potvrditi ni negirati, jer nigdje nije naveden datum na koji se odnose.

Naime, podaci referentnog izvora "The World Factbook", koji djeluje pri američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji, govore da najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švajcarska, a da se BiH smjestila iznad 15 evropskih zemalja.

Uz tu analizu predstavljena je i mapa, na kojoj su prikazane rezerve deviza i zlata, izražene u dolarima.

Nije ipak jasno kada je mapa nastala, jer je u njoj navedeno da su bh. rezerve zlata i deviza teške 5,37 milijardi dolara, što je, dakle, znatno manje od podatka kojima raspolaže CB BiH.

Inače, sudeći po ovoj mapi, kada je riječ o zemljama regije, Hrvatska je iznad BiH s rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 15,5 milijardi dolara, a ispred nas je i Srbija, čije su rezerve teške 10,7 milijardi dolara.

Na posljednjem mjestu mape smjestila se Estonija s rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 389 miliona dolara, a odmah iznad nje je Crna Gora. Interesantno je da je, ako je vjerovati ovoj mapi, Slovenija dosta siromašnija od nas po zalihama deviza i zlata (0,91 milijarda dolara).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital