Cijene nafte pale četvrte sedmicu zaredom, za više od 4 posto

03.02.2020. 11:43 / Izvor: HINA
Cijene nafte pale četvrte sedmicu zaredom, za više od 4 posto

Aviokompanije otkazuju letove za Kinu i izvan nje, a mnoge su kompanije privremeno obustavile poslovanje u Kini.

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, četvrte zaredom, i to za više od 4 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,2 posto, na 58,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,8 posto, na 51,56 dolara.

Oštar pad cijena posljedica je širenja koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta.

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na ekonomiju.

Aviokompanije otkazuju letove za Kinu i izvan nje, a mnoge su kompanije privremeno obustavile poslovanje u Kini.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineske ekonomije u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto. Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalne ekonomije u prvom tromjesečju za 0,3 postotna boda.

Očekuje se smanjenje potražnje

Analitičari procjenjuju da bi širenje koronavirusa moglo smanjiti kinesku potražnju za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju za više od 250.000 barela dnevno i zakočiti cijene nafte, već pritisnute obilnom ponudom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital