Od danas svatko može postati dioničar u tvrtki Mate Rimca

23.09.2019. 08:43 / Izvor: Akta.ba
Od danas svatko može postati dioničar u tvrtki Mate Rimca

Inovator i poduzetnik Mate Rimac prezentirao je svoj novi proizvod, downhill bicikl, Greyp G6.

Inovator i poduzetnik Mate Rimac prezentirao je svoj novi proizvod, downhill bicikl, Greyp G6. Oko 40 biciklista iz cijelog svijeta vozili su bicikl Greyp G6 od Zracne luke Brac, preko Vidove Gore do mjesta Bol.

Greyp Bikes, tvrtka Mate Rimca koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala i sestrinska tvrtka Rimac Automobila, kreće u javnu ponudu digitalnog tokena. Točnije, od ponedjeljka 23. rujna Greyp pokreće crowdfunding kampanju u kojoj svaki zainteresirani ulagač, za minimalan ulog od 100 eura, može postati vlasnik udjela u Rimčevoj tvrtki Greyp i stajati uz bok Porscheu koji tamo drži udio od 11 posto. Iz Rimčeve tvrtke napominju da ulagač time ostvaruje pravo glasa u upravljačkim odlukama kompanije i pravo na isplatu dividende.

Kako nam je objasnio Filip Nendl, projektni menadžer u Greypu, njihova javna ponuda tokena, odnosno Equity Token Offering (ETO), među prvim je takvim modelima prikupljanja sredstava u svijetu. Nije klasično izlistavanje na burzi jer ide preko blockhain tehnologije, ali nije ni ICO (Initial Coin Offering) verzija crowdfunding u kripto-svijetu koja je zadnjih godina bila izrazito popularna.

Naime, za razliku od ICO-a, u kojem investitor ne stupa ni u kakav pravni odnos s kompanijom, u ETO-u investitor postaje dioničar tvrtke i ostvaruje ista prava. Stoga investitiori u Greyp ne mogu biti anonimni kao što to mogu ulagači u ICO-u.

Procedura funkcionira u nekoliko etapa. Prva je identifikacija potencijalnog ulagača na njemačkoj platformi Neufund gdje će morati ostaviti svoje podatke. Platforma je to slična Kickstarteru gdje će nakon procesa “white listinga” u kojem će ulagači iskazati svoj interes, odnosno predbilježiti se za za kupovinu tokena bez obveze, kreće privatna prodaja u kojoj će samo oni moći  sudjelovati. Oni koji sudjeluju u privatnoj kupovini tokena ostvaruju popust od 10 posto. Ako se svi tokeni ne prodaju u privatnoj kupovini nakon dva tjedna kreće javna prodaja tokena.

Na taj način Greyp, čija je trenutna valuacija 45 milijuna eura, cilja prikupiti pet milijuna eura investicija. Tako će osim u eurima, investitor moći plaćati i u kriptovaluti Ether, a u istoj kriptovaluti isplaćivat će se dividenda. Na raspolaganju je tek 30 dionica, a jedna je dionica ekvivalent milijunu tokena čija je cijena 0.161870 eura. Minimalno ulaganje je 100 eura.

novac.jutarnji.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital