Airbnb 2020. godine izlazi na berzu

23.09.2019. 10:02 / Izvor: Nezavisne novine
Airbnb 2020. godine izlazi na berzu

Inicijalni planovi su bili da Airbnb izađe na berzu već ove godine, ali je jedan od osnivača kompanije Nathan Blecharczyk, izrazio sumnju da će to biti moguće.

Airbnb je objavio da se priprema za izlazak na berzu tokom sljedeće godine. Kompanija je pokrenuta 2008. godine, a do današnjeg dana je porasla na korporaciju vrednu 30 milijardi dolara, što je veća vrijednost od osam najvećih hotelskih lanaca zajedno.

Predviđanja kompanije za budućnost su optimistična. Samo u drugom kvartalu ove godine imali su promet od milijardu dolara, što je vrijednost koju su ostvarili drugi put u svojoj istoriji.

Inicijalni planovi su bili da Airbnb izađe na berzu već ove godine, ali je jedan od osnivača kompanije Nathan Blecharczyk, izrazio sumnju da će to biti moguće. Uslovi koji vladaju na tržištu ne Airbnb-u u prilog – situacije u koje su zapali Lyft i Uber mogli bi da smanje zainteresovanost investitora u ovu kompaniju.

Takođe, slična platforma, koja se bavi izdavanjem poslovnog prostora, WeWork, odložila je svoj izlazak na berzu za sljedeću godinu, jer smatraju da tržišni uslovi nisu povoljni i da ove godine neće uspjeti da obezbijede dovoljnu količinu novca od prodaje akcija.

Ipak, za razliku od pomenutih kompanija, Airbnb stabilno donosi profit. Osim što su imali rekordan promet, ove godine su kupili kompanije HotelTonight i Urbandoor, pa veruje da će investitori imati dovoljno sluha i želje da kupe njihove akcije.

Foto: pixabay

(Engadget)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital