Spremno 1,7 miliona za otkup manjinskih akcija 'Vitaminke'

Kapital / DIONICE

Spremno 1,7 miliona za otkup manjinskih akcija "Vitaminke"

U Rješenju KHOV se navodi da je prosječna cijena akcija „Vitaminke“, ostvarena na berzi, 0,1999 KM po akciji.

10.12.2019. 09:32 / Izvor: capital.ba

Firma „Spletena lipa“ deponovala je oko 1,7 miliona maraka kako bi otkupila akcije od malih akcionara i preuzela „Vitaminku“. Ponuda za preuzimanje biće objavljena narednih dana.

Komisija za hartije od vrijednosti RS donijela je 4. decembra Rješenje kojim se firmi „Spletena lipa“ odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje banjalučke „Vitaminke“.

"Spletena lipa“ je dužna objaviti ponudu u roku od sedam dana od dana prijema Rješenja.

Ta firma kupila je ranije 76,6 odsto „Vitaminke“. Cijena koju je platila po akciji bila je 0,20 KM i toliko se obavezala da će platiti svaku akciju koju ponude mali akcionari.

U Rješenju KHOV se navodi da je prosječna cijena akcija „Vitaminke“, ostvarena na berzi, 0,1999 KM po akciji.

"Rok plaćanja deponovanih akcija iznosi 10 dana od dana isteka roka važenja ponude za preuzimanje", obrazložila je KHOV.

Ponudilac, odnosno „Spletena lipa“ je deponovala 1,1 milion KM kod Addiko banke, te uzela kredit od 600.000 KM kod iste banke, sa namjenom za kupovinu akcija.

"Time su obezbjeđena sredstva potrebna za plaćanje svih akcija na koje se odnosi ponuda za preuzimanje", istaknuto je u obrazloženju Rješenja.

Podsjećamo, portal Capital objavio je u oktobru da je vlasnik „Vitinke“ Todor Panić kupio „Vitaminku“ za 5,5 miliona KM. Panić je većinski paket akcija „Vitaminke“ kupio posredstvom svog preduzeća „Spletena lipa“ Banjaluka.

U obavještenju o sticanju akcija „Vitaminke“ odmah su najavili da će manjinski akcionari „Vitaminke“, ukoliko žele, moći da prodaju akcije koje imaju u tom preduzeću po cijeni od 0,20 KM po akciji.

Osnovni kapital „Vitaminke“ iznosi 36,3 miliona KM.

Ako „Spletena lipa“ tokom preuzimanja akcija od malih akcionara stekne akcije tako da joj ukupno vlasništvo prelazi 90 odsto, može ostale akcionare istisnuti, ali bi njima morala platiti knjigovodstvenu cijenu akcije koja je oko 0,87 KM.

Todor Panić, pored toga što je vlasnik firme „Spletena lipa“, vlasnik je i firme „Sinovi i oci“ u čijem je vlasništvu kompanija „Vitinka“ iz Kozluka.

Da „Vitinka“ kupuje „Vitaminku“ portal Capital najavio je još u aprilu kada je postignut dogovor predstavnika te dvije kompanije.

Panić je većinski dio akcija kupio od Kreis-industriehandel AG, odnosno Ilije Sirovine.

"Vitaminka“ se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.

"Vitaminka” Banja Luka je u 2018. godini imala neto gubitak od 2,4 miliona KM, pokazao je finansijski izvještaj kompanije objavljen na Banjalučkoj berzi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital