Cijena dostigla maksimum

Šećer zagorčava ukus slatkiša

22.04.2023. 10:13 / Izvor: Glas Srpske
Šećer

Cijena šećera na svjetskim berzama posljednjih dana dostigla je 11-godišnji maksimum.

Cijena šećera na svjetskim berzama posljednjih dana dostigla je 11-godišnji maksimum, a prema predviđanjima analitičara u narednom periodu doći će do dodatnih poskupljenja što će se negativno odraziti na proizvodnju konditorskih proizvoda i raznih sokova.

Ključni razlog za poskupljenje šećera, prema svjetskim analitičarima, je rastuća potražnja praćena sve lošijim vremenskim uslovima u zemljama koje su najveći svjetski proizvođači ove važne namirnice, koja je osnovna sirovina u proizvodnji brojnih prehrambenih proizvoda.

Iz tog razloga rastuće cijene šećera neminovno će se, tvrde upućeni, “preliti” na krajnje potrošače u vidu poskupljenja sladoleda, keksa, čokolada, bombona, ali i sokova i drugih proizvoda na bazi ove slatke sirovine.

Direktorica prnjavorske firme “Kruna produkt” koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda Željka Marinković kaže za “Glas” da šećer kod njihovog dobavljača još nije poskupio.

"Poslednju nabavku imali smo prošle sedmice, a cijena je bila niža za oko 20 feninga po kilogramu u odnosu na mart. Šta će se dešavati narednih sedmica ne znam, ali ako dođe do skoka cijena na kraju će sve platiti potrošač. Ukoliko dođe do poskupljenja šećera moraćemo podići cijene svojih proizvoda, jer je učešće šećera u većini konditorskih proizvoda između 50 i 85 odsto", rekla je Marinkovićeva.

Vlasnik kompanija “Vitaminka” i “Vitinka” Teodor Panić navodi da su proizvođači već godinu i po suočeni sa stalnim poskupljenjima repromaterijala te da je ovo izuzetno težak period za prehrambenu industriju.

"Svaki čas nešto od sirovina i repromaterijala poskupljuje. Nekad je to niža stopa, a nekad čak nepodnošljiva, ali nemamo izbora. Tako će biti i sa šećerom, ne možemo ništa uraditi po pitanju njegovog poskupljenja koje će  na kraju, ako do toga dođe, jednim dijelom ići na naš teret, a dijelom na teret krajnjeg potrošača. Mi smo ti koji prvi trpimo u tom lancu, jer ne prenosimo poskupljenja odmah na kupca", rekao je Panić za “Glas”.

Dodao je da su u proteklom periodu pažljivo donosili odluke u vezi sa poskupljenjem svojih proizvoda, vodeći računa gdje i za koliko mora doći.

I u kompaniji “Fructa tade” kažu da će se, ukoliko dođe do rasta cijena šećera u veleprodaji, to odraziti i na maloprodaju.

"Imamo informacije da će šećer poskupjeti, ali to se još nije desilo i ne znamo kada će. Kilogram šećera u veleprodaji sada košta 1,70 KM plus porez na dodatnu vrijednost od 17 odsto, dok je maloprodajna cijena oko 2,30 KM", rekli su u ovom derventskom preduzeću.

Klimatski fenomen

U Brazilu, zemlji koja je najveći svjetski proizvođač šećera, kiša je usporila žetvu šećerne trske. Povoljne vremenske uslove za dobar rod trske nemaju ni u i Indiji, koja je na drugom mjestu svjetskih proizvođača, a velike negativne promjene nastupile su i u Tajlandu, Kini i Pakistanu.

Stručnjaci strahuju i od klimatskog fenomena “El Ninjo” koji bi u drugoj polovini godine mogao negativno da utiče na rod trske i šećerne repe, prije svega u azijskim zemljama.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital