Paket dionica Bosnalijeka prodat za 9,3 miliona KM

11.12.2020. 15:12 / Izvor: Akta.ba
Paket dionica Bosnalijeka prodat za 9,3 miliona KM

Kupac paketa dionica će biti poznat nakon što transakcija bude registrovana u registru vrijednosnih papira FBiH.

Paket akcija sarajevskog Bosnalijeka u vlasništvu kompanije P.Trade Sarajevo danas je uspješno prodat putem vanredne aukcije za ukupno 9.358.746,75 KM.

Prema podacima Sarajevske berze, na prodaju je ponuđeno 492.825 dionica Bosnalijeka, što procentualno predstavlja udio od 492.825 posto. Cijena po kojoj su prodate dionice je 18,99 KM.

Kako saznajemo, na zahtjev člana Berze AW Broker d.o.o. Sarajevo SASE je zakazala vanrednu aukciju za današnji dan.

Predmet prodaje je 492.825 dionica emitenta BOSNALIJEK D.D. SARAJEVO (simbol: BSNLR) koje su u vlasništvu P TRADE d.o.o. Cijena ponuđenih dionica iznosi 18,99 KM po dionici”, rekli su iz Sarajevske berze.

Kupac paketa dionica će biti poznat nakon što transakcija bude registrovana u registru vrijednosnih papira FBiH.

Podsjetimo, kompanija P-Trade d.o.o. ušla je u vlasništvo Bosnalijeka još 2016. godine. Kompanija se dugi niz godina uspješno bavi trgovinom na veliko kafom, čajem, kakaom i začinima

Inače, P-Trade je bio podrška tešanjskom AS Holdingu kada je preuzimao Svjetlost-SARS Sarajevo i Solana Tuzla, a AS Holding ima udio u Bosnalijeku od 15,56 posto i drugi je najveći dioničar iza KBC Euro Credit Capital sa Malte koji ima 23,67 posto.

Tešanjski AS Holding ušao je u vlasničku stukturu Bosnalijeka kupovinom dionica koje je prodao luksemburški fond HADEN S. A. putem vanredne aukcije. 

Ostali najveći dioničari Bosnalijeka su Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina sa 11,4 posto (skrbnički račun), libijski The Economic and Social Development Fund sa 7,6 posto, Nijaz Skenderagić 2,4 posto.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital