Dionička tržišta pod pritiskom zbog inflacije, no prava korekcija još nije stigla

Kapital / DIONICE

Dionička tržišta pod pritiskom zbog inflacije, no prava korekcija još nije stigla

Možemo očekivati skok inflacije u eurozoni.

22.05.2021. 09:50 / Izvor: seebiz.eu

Globalna tržišta kapitala nastavila su lagano prilagođavati cijene dionica počevši od sredine travnja, zbog visokih inflacijskih očekivanja. Svjedoci smo veće inflacije u SAD-u.

Potrošačke cijene u SAD-u skočile su 4,2 posto u dvanaest mjeseci do travnja ove godine, dok je već u ožujku međugodišnja inflacija bila 2,6 posto iznad tržišnog konsenzusa. Takozvana američka osnovna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, porasla je za 3% na godišnjoj razini u travnju (1,6% u ožujku), najveći godišnji porast od siječnja 1996. i znatno iznad tržišnog konsenzusa od 2, 3 posto.

Također, možemo očekivati skok inflacije u eurozoni, jer će uklanjanje ograničenja obnoviti potražnju za uslugama i proizvodima u djelatnostima poput ugostiteljstva, turizma i putovanja. To postavlja pitanje koliko će različite tvrtke u određenim segmentima gospodarstva biti u stanju pratiti mogući nagli porast potražnje. Uklanjanjem ograničenja u javnom životu i nastavkom cijepljenja također možemo očekivati nagli porast kreditiranja kućanstava. To će dodatno ojačati proces inflacije.

Strahujući od inflacije, globalna su tržišta dionica uglavnom sinhrono gubila tijekom proteklog tjedna, dok je globalni indeks dionica Dow Jones izgubio 0,4 posto, S & P 500 nakon što je tržišna kapitalizacija 500 najboljih tvrtki u SAD-u izgubila 1 posto, a njemački DAX 0,3 posto.

U tjednu koji slijedi bit će objavljeni neki ključni podaci. Povjerenje potrošača, podaci o cijenama kuća i prodaja novih kuća izlaze u utorak. Trajna roba bit će objavljena u četvrtak, a izvještaj o sentimentu potrošača u petak.

No, najvažniji podaci bit će podaci o osobnom dohotku i potrošnji, koji uključuju deflator cijene osobne potrošnje, Fedovu najdražu mjeru inflacije.

Indeks potrošačkih cijena bio je iznenađujuće visok kada je objavljen prošli tjedan, prikazujući baznu inflaciju od 3% u travnju u odnosu na prošlu godinu. Osnovni indeks cijena PCE porastao je za 1,8% u ožujku u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U tjednu koji slijedi sezona zarada polako će jenjati, ali i dalje će pristizati izvještaji od trgovaca, poput Best Buy, Costca i Nordstroma. Izvještaje će objaviti i NVIDIA i Dell.

Dosadašnji tijek svibnja bio je negativan za tržišta dionica no dio analitičara još uvijek ne vidi znakove ozbiljnije korekcije.

No, Fed bi mogao razgovarati o sužavanju otkupa obveznica na sastanku u Jacksona Holeu krajem ljeta, a to je vjerojatni okidač za korekciju. Vratimo li se u razdoblje neposredno nakon Drugog svjetskog rata, vidjet ćemo da se prva korekcija dogodila kad je Fed, nakon recesije, pokrenuo normalizaciju monetarne politike. Sličan bismo scenarij mogli vidjeti i nakon okonlčanja pandemije, u zadnjem kvartalu ove godine. 

PODIJELI:
TAGOVI:

Inflacija

Dionice

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital