Hifa Petrol želi stopostotno vlasništvo u tešanjskoj Pobjedi

20.10.2022. 13:51 / Izvor: Akta.ba
pobjeda tešanj

Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo podnijela je danas ponudu za preuzimanje preostalog dijela dioničkog društva Pobjeda d.d. Tešanj.

Hifa Petrol d.o.o. Sarajevo podnijela je ponudu za preuzimanje preostalog dijela dioničkog društva Pobjeda d.d. Tešanj.

Dionički kapital emitenta u iznosu od 18.768.600,00 KM se sastoji od ukupno 469.215 redovnih običnih dionica nominalne vrijednosti 40,00 KM, saznaje Akta.ba iz obavijesti objavljenoj u dnevnoj štampi.

Ponuđač posjeduje 37.928 dionica emitenta koje čine 8,0833 % vlasničkog udjela u emitentu. U zajedničkom djelovanju sa Ahmedom Ahmetlićem, Muharemom Ahmetlićem i Ibrahimom Hodžićem ukupno posjeduju 188.031 dionica koje čine 40,075% vlasničkog udjela.

Broj dionica emitenta koje su predmet ponude je 281.184 ili 59,9264% dionica navedenog emitenta, a ponuđena cijena po jednoj dionici je 6,80 KM odnosno 17,00% od nominalne vrijednosti dionice.

Namjera kompanije Hifa Petrol je preuzimanje vlasništva nad ciljnim društvom u 100% iznosu u toku trajanja ponude, s ciljem unapređenja poslovanja ciljnog društva, zadržavanja djelatnosti i jačanje pozicije u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi. 

Provođenje ponude za preuzimanje ima za cilj upravljanje ciljnim društvom u pravcu njegovog daljnjeg razvoja, te povećanje poslovne aktivnosti tešanjske Pobjede.

Kako se navodi u ponudi, strateški plan je značajno unaprijediti poslovnu strategiju što podrazumjeva povećanje obima poslovanja, povećanja produktivnosti i rentabiliteta ciljnog društva i unapređenja u dijelu vršenja djelatnosti. 

"Osmišljenom politikom upravljanja želi se postići razvoj, unapređenje i inovacije u cilju proširenja tržišnog djelovanja. Preuzimanje neće imati negativnog uticaja na politiku zapošljavanja i ravnopravan status zaposlenika ciljnog društva i društva ponuđača", istaknuto je u ponudi.

Pobjeda d.d. Tešanj je kompanija koja proizvodi uljne i vodene pumpe za automobilsku industriju. Ima više od 60 godina iskustva u snabdijevanju tržišta prve ugradnje, kao i tržišta rezervnih dijelova.

Kompanija proizvodi širok spektar pumpi za podmazivanje i hlađenje motora za kamione, autobuse, traktore, industrijske i druge motore. Pobjedine pumpe se koriste u motorima cijenjenih svjetskih proizvođača kao što je Mercedes-Benz, MAN, Iveco, Deutz, DAF, Volvo, Scania, New Holland, IMR-IMT, Perkins i drugi.

U vlasništvu Pobjede je i Livnica Turbe, čiji osnovni proizvodni program čine proizvodi od sivog liva i nodularnog liva, a koji su u skladu sa standardima Evropske Unije. Livnica proizvodi i poklopce sa okvirom, kanalske i kišne rešetke, vrtni program (klupe, stolove, stubove), kočione papuče za željeznice itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital