TRGOVANJE NA SASE

Borba sa Sarajevo osiguranjem u punom jeku, dionice kupljene za 1,4 miliona kM

24.03.2023. 12:39 / Izvor: Akta.ba
sarajevo osiguranje

Još nije poznato ko je prodao, a ko kupio dionice, jer se radi se o emisiji zatvorenom ponudom što znači da vlasnici dionica mogu učestvovati u trgovini.

Na Sarajevskoj berzi jučer se trgovalo dionicama Sarajevo osiguranja u vrijednosti od 1.390.049,95 KM.

Trgovina je obavljena po prosječnoj cijeni od 15,95 KM, što je porast od čak 8,49 posto u odnosu na prethodno trgovanje.  Bila je to ujedno i najveća transakcija koja je obavljena, a u sklopu osam transakcija prometovana je 87.241 dionica.

Još nije poznato ko je prodao, a ko kupio dionice, jer se radi se o emisiji zatvorenom ponudom u kojoj samo vlasnici dionica mogu učestvovati u trgovini.

Trgovina dolazi u zanimljivom trenutku kada se čeka objava rezultata dokapitalizacije kompanije. Podsjetimo, skupština dioničara Sarajevo osiguranja je u decembru donijela odluku da emituje nove dionice u vrijednosti od 10 miliona KM. One bi bile ponuđene samo postojećim dioničarima.

Ipak, pokušaj preuzimanja Sarajevo osiguranja kroz emitovanje novih dionica je propao, jer je emisija dionica proglašena neuspješnom. 

Vlada FBiH ostaje najveći pojedinačni dioničar sa 45,5 posto udela. Ostalo su privatni investitori, od kojih je najveći firma BH Master Capital d.o.o. sa oko 15 posto dionica (povezana firma tešanjskog AS Holdinga u vlasništvu Rusmira Hrvića. 

sarajevo osiguranje

Osim što je drugi većinski vlasnik dionica Sarajevo osiguranja, on je ujedno i član Nadzornog odbora, te je, prema nepotvrđenim informacijama, odlučio povećati svoj kapital unutar ove osiguravajuće kuće.

Podsjetimo, pokušaji privatizacije Sarajevo osiguranja sežu još od 2005. godine kada je bila oglašena prodaja dionica. 

Tada su aponude za kupovinu državnog udjela dostavile brojne osiguravajuće kuće, ali je tender poništen. Privatizacija je nakog toga stavljena u stanje mirovanja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital